Wall Street pao više od 1 posto, ekonomija slabi

Na Wall Streetu su cijene dionica zabilježile najveći dnevni pad u više od mjesec dana jer su slabi gospodarski pokazatelji izazvali strahovanja ulagača od posljedica američko-kineskog trgovinskog sukoba.

Dow Jones skliznuo je 343 boda ili 1,28 posto, na 26.573 boda, dok je S&P 500 oslabio 1,23 posto, na 2940 bodova, a Nasdaq indeks 1,13 posto, na 7908 bodova.

Oštar pad cijena dionica posljedica je strahovanja ulagača od usporavanja rasta američke ekonomije, nakon što je objavljeno da je proizvodna aktivnost u septembru pala oštrije nego što se očekivalo, na najniži nivo u više od 10 godina.

ISM indeks proiyvodne aktivnosti skliznuo je, naime, na 47,8 bodova, dok su analitičari očekivali 50,1 bod. Kretanje tog indeksa ispod 50 bodova ukazuje na pad aktivnosti.

Zbog toga su pale cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a najviše u industrijskom, 2,4 posto. Slijedili su rudarski i energetski s padom od 2,3 posto.

“To su loše brojke i uklapaju se u ostale pokazatelje u svijetu koji sugeriraju na proizvodnu recesiju”, kaže Jim Bianco, direktor u kompaniji Bianco Research.

Već duže vrijeme proizvodna aktivnost slabi u svim najvećim svjetskim ekonomijama, od Kine i eurozone do Japana, što analitičari pripisuju poremećajima zbog dugotrajnog sukoba između SAD-a i Kine.

Trgovinski pregovori između Wašingtona i Pekinga trebali bi se nastaviti 10. i 11. septembra u Wašingtonu.

Na tržištu vlada oprez i zbog toga što ulagači prate razvoj istrage za mogući opoziv Trumpa zbog sumnji da je koristio svoj položaj da bi upleo Ukrajinu u predsjedničke izbore 2020., ugrožavajući nacionalnu sigurnost SAD-a.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,65 posto, na 7360 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 1,32 posto, na 12.263 boda, a pariški CAC 1,41 posto, na 5597 bodova.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top