Wall Street: Pad indeksa nakon šest dana rasta, Wal-Mart najveći gubitnik

Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija pale, nakon šest dana rasta, jer su ulagače razočarali poslovni rezultati nekoliko kompanija, najviše Walmarta, dok je podršku tržištu pružilo jačanje tehnološkog sektora.

Dow Jones skliznuo je 254 boda ili 1,01 %, na 24.964 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,58 %, na 2.716 bodova, a Nasdaq indeks 0,07 %, na 7.234 boda.

U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene akcija su juče pale, a rast je zabilježio samo tehnološki sektor, za 0,3 %, što se zahvaljuje rastu cijena Amazona i nekoliko proizvođača čipova.

S druge strane, najviše je pao trgovački sektor, za 2,25 %, pri čemu je najviše potonula cijena akcije Walmarta, više od 10 %. To je posljedica slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata najvećeg svjetskog trgovačkog lanca u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu, obilježenom pojačanom potrošnjom uoči božićnih praznika.

Pad cijene Walmarta povukao je za sobom i akcije drugih trgovačkih lanaca, pa je akcija Targeta pojeftinila 3, a Krogera više od 4 %.
Zbog toga je juče prekinut niz od šest dana neprestanog rasta tržišta.

“Osnovni okvir što se tiče ekonomskog okruženja i zarada kompanija zapravo se nije promijenio, no jasno je da je Walmart uznemirio ulagače. Čekamo tehničku potvrdu da je tržište na stabilnim nogama”, kaže Peter Kenny, strateg u kompaniji Global Market Advisory Group.

Prošle nedjelje je S&P 500 indeks skočio 4,3 %, što je bio njegov najveći nedeljni skok u pet godina. Time je nadoknadio dio gubitaka od prethodne dvije nedjelje, u kojima su cijene akcija oštro pale zbog strahova ulagača od jačanja inflacije i bržeg nego što se očekivalo povećanja kamatnih stopa američke centralne banke.

Trenutno je S&P 500 indeks u minusu više od 5 % u odnosu na svoj rekordni nivo dostignut 26. januara.

Hoće li se nastaviti oporavak tržišta ili slijedi dalja nestabilnost, zavisi i od kretanja prinosa na američke državne obveznice, koji su i dalje nedaleko najviših nivoa u četiri godine.

A viši prinosi štete tržištima akcija jer bi mogli dovesti do povećanja troškova zaduživanja kompanija i jer bi neki ulagači mogli povući sredstva iz akcija i uložiti ih u obveznice.

S druge strane, podršku Wall Streetu pruža stabilan rast najvećih svjetskih ekonomija i zarada američkih kompanija.

U dosadašnjoj sezoni objave rezultata velika većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestila je o boljim nego što se očekivalo finansijskim rezultatima u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju.

Analitičari procjenjuju da će se rast zarada nastaviti i u ovoj godini kako zbog jačanja ekonomije, tako i zbog nedavno uvedene poreske reforme u SAD-u, kojom su oštro smanjeni porezi kompanijama.

A na većini evropskih berzi cijene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 %, na 7.246 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,83 %, na 12.487 bodova, a pariski CAC 0,64 %, na 5.289 bodova.


Izvor: GdeInvestirati/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top