Wall Street: Dow ojačao, S&P 500 oslabio

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones indeks blago ojačao, dok je S&P 500 oslabio jer ulagače zabrinjava mogućnost daljeg povećanja kamata Feda, dok podršku tržištu pružaju dobri poslovni rezultati kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,14 %, na 26.186 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,06 %, na 2.821 bod, a Nasdaq indeks 0,35 %, na 7.385 bodova.

Na početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili na većem dobitku, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, uključujući eBay, čija je akcija poskupila gotovo 14 %.

Dosad je 227 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izvještaje, pri čemu ih je gotovo 80 % prebacilo očekivanja, više nego u prethodnim kvartalima kada je prosječno bilo oko 72 % prebačaja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju porasle za 14,9 % u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 11,8 %.

“Zarade kompanija su vrlo dobre, što pokazuje da je nedavno oštro smanjenje poreza kompanijama pomoglo svima po pitanju profitabilnosti”, kaže Stephen Massocca, direktor u kompaniji Wedbush Securities.

No, kasnije su indeksi izgubili početne dobitke jer ulagače zabrinjava rast prinosa na obveznice, s obzirom na očekivanja da će se najveće centralne banke u svijetu ove godine početi zatezati monetarnu politiku.

A viši prinosi štete akcijama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija. Uz to, viši prinosi predstavljaju alternativu investitorima, koji bi mogli povući dio sredstava iz akcija i kupiti obveznice.

U srijedu su, nakon redovne sednice, i čelnici američke centralne banke poručili da u ovoj godini očekuju rast inflacije, a to znači, objašnjavaju analitičari, da će nastaviti postupno povećavati kamate.

Fed je prošle godine povećao ključne kamatne stope u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ove godine dodatno povećati kamate u dva do tri navrata, počevši od marta.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih četiri cijene akcija su juče porasle, a najviše u finansijskom sektoru, za 1 %.

Ulagači su bili oprezni i zbog toga što je bilo najavljeno da će nakon zatvaranja Wall Streeta najveće tehnološke kompanije u svijetu Apple, Alphabet i Amazon.com objaviti poslovne rezultate.

A na evropskim berzama cijene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,57 %, na 7.490 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1,41 %, na 13.003 boda, a pariski CAC 0,50 %, na 5.454 boda.


 

Izvor: GdeInvestirati/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top