Wall Street blago ojačao, prinosi pali

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, nakon dva dana pada, zahvaljujući jačanju dionica u energetskom i industrijskom sektoru i padu prinosa na američke državne obveznice.

Dow Jones ojačao je 164 boda ili 0,66 posto, na 24.962 boda, dok je S&P 500 porastao 0,10 posto, na 2.703 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,11 posto, na 7.210 bodova.

Rast Dow Jones i S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuje usponu cijena dionica u energetskom sektoru za 1,1 posto jer su, nakon podataka o padu zaliha sirove nafte u SAD-u, osjetno porasle cijene ‘crnog zlata’.

Znatnije je, 0,6 posto, ojačao i industrijski sektor nakon što je nekoliko kompanija objavilo bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Pozitivno je na tržište dionica uticao i pad prinosa na američke državne obveznice s najviših nivoa u četiri godine.

Rast tih prinosa posljednjih nedjelja šteti tržištima dionica jer bi mogao dovesti do povećanja troškova zaduživanja kompanija i jer bi neki ulagači mogli povući sredstva iz dionica i uložiti ih u obveznice.

A prinosi rastu jer se pojavljuju naznake jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja ključnih kamatnih stopa.

Lani je Fed u tri navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a ove se godine očekuje dalje povećanje kamata u tri, a možda i četiri navrata, počevši od marta.

Ipak, prinosi su juče pali nakon što je James Bullard, predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, kazao da bi, u slučaju niza povećanja kamata, Fedova monetarna politika mogla postati restriktivna.

To je ponešto ohrabrilo ulagače na tržištu dionica, no i dalje su oprezni dok ne bude jasnija slika o kamatnim stopama.

“Ne bih agresivnije kupovao dionice dok slika o kamatnim stopama ne bude jasnija, a one će vjerovatno rasti, što bi moglo izazvati probleme na tržištu dionica”, kaže Michael O'Rourke, strateg u kompaniji JonesTrading.

Početkom februara je upravo strah od jačanja inflacije i povećanja kamata izazvao oštar pad cijena dionica. U međuvremenu tržište se djelimično oporavilo, zahvaljujući naznakama ubrzanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i zarada kompanija.

Trenutno je S&P 500 indeks u minusu više od 5 posto u odnosu na svoj rekordni nivoo dosegnut 26. januara.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,40 posto, na 7.252 boda, a frankfurtski DAX 0,07 posto, na 12.461 bod. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,13 posto, na 5.309 bodova.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top