Voz neće stići u Pljevlja bar do 2035. godine

Gradnja pruge Pljevlja-Bijelo Polje-Berane, o kojoj je govoreno decenijama unazad, nije predviđena Strategijom razvoja saobraćaja u Crnoj Gori za period od 2019. do 2035. godine, koju je nedavno usvojila Vlada.

Najviši državni zvaničnici više od tri decenije obećavaju prugu do Pljevalja, ali je izostavljena iz posljednjeg Vladinog dokumenta, iako se njena gradnja pominje u Strategiji razvoja željeznice u Crnoj Gori, ali i u Prostornom planu Opštine, pišu Vijesti.

Prošle godine tokom posjete Kosovu crnogorski ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković pominjao je izgradnju pruge Pljevlja-Bijelo Polje-Berane kao jedan od regionalnih projekata za koji je Crna Gora zainteresovana da predstavi evrospkim partnerima.

Crna Gora ima 250 kilometara željeznica od kojih je 225 kilometara elektrificirano.

Institut za građevinarstvo uradio je Studiju opravdanosti i idejnog rješenja za izgradnju željezničke pruge Pljevlja-Bijelo Polje-Berane-granica s Kosovom. Izmjenama i dopunama prostornog plana iz 2000. godine, prostornim planom Opštine Pljevlja i Strategijom razvoja saobraćaja iz 2006. godine, prepoznata su tri koridora za povezivanje Pljevalja sa prugom Beograd-Bar i to preko Prijepolja, Priboja i Ravne Rijeke.

Prema projektu, koji je koštao oko 300.000 eura, izgradnja dionice Pljevlja-Bijelo Polje (Ravna Rijeka), koštala bi 745 miliona eura, a dionica Bijelo Polje-Berane do granice sa Kosovom 540 miliona.

Prema studiji opravdanosti, dužina trase od Pljevalja do Bijelog Polja iznosila bi oko 60 kilometara. Dužina tunela iznosila bi približno 20 kilometara, što čini trećinu dužine trase, koja bi imala od 9 do 14 odsto mostova.

Za izgradnju kraka pruge prema Prijepolju, kojeg nema u prostornom planu Crne Gore, prije šest godina bila je zaintereosovana ruska kompanija Sfera koja je namjeravala da gradi i cementaru u Pljevljima.

Iz te kompanije nijesu pristajali da grade cementaru bez pruge, jer je drumski transport cementa neisplativ.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top