Vlasnik Zetagradnje preuzima još jednu firmu Duška Kneževića

Društvo za upravljanje fondom Butterfly finance, u vlasništvu biznismena Blagote Radovića, ponudilo je 401.000 eura za preuzimanje upravljanja imovinom otvorenog investicionog fonda Atlas Mont, koji između ostalog u svom portfelju posjeduje trećinu akcija Montenegroberze, saznaju Vijesti nezvanično iz nekoliko izvora.

Dvije pristigle ponude stečajna uprava Atlas banke otvorila je juče, a konkurentska ponuda Društva za upravljanje “Quantum investments” iznosila je 231.000 eura. Quantum investments, već tri godine upravlja OIF HLT, i kontroliše ga broker Aleksandar Jovović i sa njim povezana lica.

Stečajna uprava Atlas banke kontroliše 59 odsto akcija DZU Atlas Mont, koje je, do sada, upravljalo OIF Atlas Mont.

Zbog toga je stečajna uprava Atlas banke, kojom rukovodi Mirko Radonjić, i oglasila ovaj tender i tražila novog upravljača imovinom istoimenog otvorenog fonda. Ukupne obaveze DZU Atlas Mont, društva za upravljanje OIF iznosile su oko 190.000 eura.

Trećina vlasništva Montenegroberze, najvažniji dio portfelja OIF Atlas Mont, prema posljednoj berzanskoj cijeni, vrijedi nešto oko 730.000 eura.

Pored vlasništva u Atlas banci koja je u stečaju od početka aprila, OIF Atlas Mont u portfelju ima 29,6 odsto akcija firme Montenegroexpress iz Budve, udio u CG broker dileru i manje pakete akcija u još 10 firmi.

Montenegroberzu, kao i otvoreni i zatvoreni fond Atlas Mont dugi niz godina kontrolisale su firme iz Atlas grupacije predsjednika Atlas grupe koji je na na potjernici Interpola Duška Kneževića.

Glavnu riječ, među ovlašćenim posrednicima na berzi i domaćem tržištu vodio je, pored dvije komercijalne banke, Jovović sa svojom brokersko dilerskom kućom Bull and Bear. Radović i Jovović su nekad bili suvlasnici u toj brokerskoj kući, ali je Jovović, na kraju, isplatio vlasnički ulog Radovića.

Radović je, nakon niza transakcija na berzi postao preko svoje firme Zetagradnja najveći akcionar kompanije Atlas hotels grupe sa 29 odsto udjela.

Ova kompanija posjeduje značajne nekretnine u Baru, Petrovcu, Svetom Stefanu i Podgorici. Najveći akcionar ove hotelske kompanije sa 75 odsto akcija donedavno je bio Zatvoreni investicioni fond Atlas mont.

DZU Atlas Mont, prema informacijama Vijesti, iz izvora bliskih stečajnoj upravi banke, ostalo je najviše dužno zaposlenima tog društva nešto manje od 90.000 eura.

Za usluge dvojici advokata ostali su dužni nešto manje od 22.000 eura, Atlas banci u stečaju nešto manje od 18.000, Komisiji za tržište kapitala 8.500 eura, dok se ostali dug DZU, uglavnom, odnosi na konsultantske usluge, sitne takse i ostale neplaćene račune.

___________________________________________________________________________

Izvor: Vijesti

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top