Upozorenje Rusije: SAD preko dolara izaziva krize u drugim državama

Rusija poziva međunarodnu zajednicu da krene ka nezavisnosti od finansijskog sistema koje kontrolišu SAD i američkog dolara kao ključne valute.

To je izjavio zamjenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

– Moramo se zaštititi od političkih zloupotreba učinjenih uz pomoć američkog dolara i američkog bankarskog sistema – rekao je Rjabkov u Karakasu, na međunarodnoj konferenciji za podršku međunarodnom pravu, prenio je TAS S.

Ruski visoki diplomata naveo je situaciju u Venecueli kao primjer nepristojne zloupotrebe imovine koja se drži u zapadnim bankama.

Ovo je samo jedan od primjera šire politike namjernog podsticanja krize da bi došlo do promjene vlade, da se legitimno izabrani političar zamijeni američkim marionetama, rekao je on.

Prema Rjabkovu, nijesu tačne tvrdnje Sjedinjenih Država i njihovih saveznika da nastoje da stvore svjetski poredak zasnovan na pravilima.

– Mi mislimo da to nije svjetski poredak zasnovan na pravilima, već nametnut i podmetnut svjetski poredak – naveo je on.

Rjabkov je u posjeti Karakasu od 20. do 22. jula, gdje učestvuje na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih.

Usred političke krize u Venezueli koja je izbila na početku godine, zapadne banke su zamrznule imovinu legitimne vlade te zemlje.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top