U CG lakše do građevinskih dozvola

Crna Gora je, u novom Izvještaju o lakoći poslovanja Svjetske banke, zauzela 50. mjesto na listi od 190 ranigiranih zemalja. U poređenju sa prošlogodišnjim Izvještajem, Crna Gora je povećala ocjenu za 1,07 (sa 72,73 na 73,8) i zadržala isti rang.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, najznačajniji napredak je ostvaren kod indikatora dobijanje građevinskih dozvola, gdje se Crna Gora našla na 40. mjestu i time poboljšala rang u ovoj oblasti za 35 mjesta.

“U odnosu na prošlu godinu, shodno metodologiji Svjetske banke, Crna Gora je smanjila troškove i vrijeme potrebno za dobijanje građevinske dozvole.Ovakav napredak potvrda je da Svjetska banka u kontinuitetu prepoznaje reformske napore koje Crna Gora sprovodi u oblasti izdavanja građevinskih dozvola, a prije svega uspostavljene novim zakonskim okvirom iz 2017. godine”, navodi se u saopštenju.

Napredak je postignut i kod indikatora “prekogranična trgovina” koji tretira procedure za uvoz i izvoz.

“Crna Gora je poboljšala poziciju za 6 mjesta tako što je smanjila vrijeme i troškove potrebne za uvoz, kao i troškove izvoza”, navode iz tog vladinog resora.

U odnosu na prošlu godinu sada je potrebno manje vremena i za dobijanje priključka za električnu energiju.

“Odnosno smanjen je broj dana i troškova, uz nepromjenjeni rang”, kazali su iz Ministarstva.

Kod ostalih indikatora nije bilo promjena u ocjenama u odnosu na prošlogodišnje.

“Korekcije u rangu su posljedica intenzivnijih reformskih procesa koje su sprovodile druge zemlje”, zaključuju iz Ministarstva finansija.

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top