Tinejdžer osvojio tri miliona dolara igrajući Fortnajt

Američki tinejdžer Kajli Girsdorf, zvani Buga, osvojio je rekordnih tri miliona dolara, pobjedivši na svjetskom prvenstvu u kompjuterskoj igri Fortnajt održanom ovog vikenda u SAD-u.

To je najveća nagrada u istoriji elektronskog sporta, a 30 miliona dolara podijeljeno je među pobjednicima, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Šestnaestogodišnji Kalj Gisrford iz Pensilvanije, pobijedio je u solo takmičenju na turniru održanom na stadionu Artur Eš u Njujorku, mjestu gde se održava Ju Es Open.

– Ovo je ludo – rekao je mladi igrač poslije finala u kome je osvojio gotovo duplo više poena od svog najbližeg konkurenta (59 prema 33).

Fortnajt, najpopularnija video igra svijeta, svoj drugi rođendan slavila je Svjetskim prvenstvom sa najvećim nagradnim fondom u istoriji e-sporta od 30 miliona dolara.

Procjenjuje se da tu igru igra oko 250 miliona ljudi. Igra se preko interneta i počinje tako što se 100 ljudi nađe na pustom ostrvu, moraju da pronadju oružje i eliminišu ostale igrače. Znači, svi igraju protiv svih.

U kvalifikacijama je učestvovalo više miliona ljudi, a spalo je na stotinu, uglavnom maloljetnih gejmera.

U finalu Fortnajta, 100 igrača se borilo na ogromnim kompjuterskim ekranima. Četrdeset miliona igrača pokušalo je da se kvalifikuje u takmičenju vođenom onlajn od 10 nedjelja.

Predstavljeno je više od 30 zemalja, a 70 igrača su iz SAD-a, 14 iz Francuske i 11 iz Velike Brianije.

Britanski tinejdžer Džejden Ešman osvojio je gotovo milion funti za drugo mjesto u takmičenju parova.

Juče su pored Buge još troje igrača, svi Amerikanci, takođe postali milioneri, Psalm sa 1,8 miliona dolara, Epikvej sa 1,2 miliona i Kreo sa 1,05 miiona.

Jedan 13-ogodišnji argentinski igrač, Tiago Lap, zvani King ,izazvao je senzaciju osvojivši 900.000 dolara, i završio peti.

Rekordna nagrada osvojena na ovom takmičenju će vjerovatno biti premašena u drugom ovakvom događaju Internešenal, koji se održava već u avgustu, navodi BBC.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top