Taksista će morati da ima uniformu i legitimaciju

Taksi udruženja u vozilima moraće na vidno istaknutom mjestu da imaju taksi legitimaciju vozača, kako bi korisnici njihovih usluga znali ko ih vozi i da li ima dozvolu da upravlja vozilom. Uz to, obaveza vozača biće da imaju posebnu radnu odjeću.

Te novine predviđene su izmjenama i dopunama zakona o prevozu u drumskom saobraćaju i uvode se kako bi se uklonila nelojalna konkurencija i suzbila siva ekonomija u toj djelatnosti.

Izmjene i dopune zakona su razmotrene na posljednjoj sjednici Vladinog savjeta za konkurentnost početkom jula.

U Ministarstvu pomorstva i saobraćaja Vijestima su kazali da su nova zakonska rješenja pripremili nakon što su taksi prevoznici zahtijevali uklanjanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije.

– Strukovni sindikat taksista Crne Gore Unija slobodnih sindikata Crne Gore obratio se predsjedniku Vlade Dušku Markoviću, odnosno potpredsjedniku Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutinu Simoviću sa zahtjevom da se formira radne grupe koja će imati za zadatak da analizira probleme u obavljanju djelatnosti auto taksi prevoza. Nakon toga je ministar saobraćaja Osman Nurković formirao radnu grupu sačinjenu od predstavnika državnih organa čije nadležnosti se tiču djelatnosti auto taksi prevoza putnika i predstavnika Strukovnog sindikata koja je pripremila Informaciju o analizi stanja u djelatnosti auto taksi prevoza putnika sa predlogom mjera i zaključaka za rješavanje problema. Vlada je tu informaciju usvojila krajem decembra prošle godine, a jedna od predloženih mjera je izrada izmjena i dopuna Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju u cilju uklanjanja nelojalne konkurencije koja je dominantno prisutna u auto taksi prevozu, ali i u ostalim oblicima javnog prevoza putnika – objasnili su iz Ministarstva.

Novina u zakonu biće i uvođenje usluge “rent a car” sa vozačem. Takav vid prevoza moći će da se obavlja samo putničkim vozilom visoke klase, odnosno luksuznim putničkim vozilom mlađim od šest godina, čija je kataloška vrijednost veća od 30.000 eura.

– Prepoznali smo novi oblik prevoza i propisali uslove pod kojim se može obavljati, a to je iznajmljivanje vozila sa vozačem limo-servis. Ovaj oblik prevoza je bio prepoznat Zakonom o turizmu, ali je istim bio nedovoljno uređena pa je predstavljao u velikoj mjeri nelojalnu konkurenciju auto taksi prevoznicima i prevoznicima koji obavljaju međugradski linijski i vanlinijski prevoz putnika – navode iz Ministarstva.

Vozač “rent a car” moraće da ima najmanje 21 godinu i moraće najmanje tri godine da posjeduje vozačku dozvolu kategorije B.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top