Svjetska tržišta snažno porasla, inflacija u drugom planu

Na svjetskim su berzama indeksi su prošle nedjelje snažno porasli, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnih nedjelja, jer su se ulagači fokusirali na rast ekonomija i zarada kompanija, dok su bojazni od rasta inflacije i kamata pale u drugi plan.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle nedjelje skočio 4,25 posto, na 25.219 bodova, dok je S&P 500 porastao 4,3 posto, na 2.732 boda, a Nasdaq indeks 5,3 posto, na 7.239 bodova.

Najveći nedjeljni skok S&P 500 u posljednjih pet godina zahvaljuje se oporavku cijena dionica u svih 11 najvažnijih sektora tog indeksa, pri čemu je najviše porastao tehnološki.

Tako su najvažniji indeksi na Wall Streetu nadoknadili dio gubitaka od prethodna dvije nedjelje, u kojima su cijene dionica oštro pale zbog strahovanja ulagača od jačanja inflacije i bržeg nego što se očekivalo povećanja kamatnih stopa američke centralne banke.

Nakon prošlonedjeljnog skoka, S&P 500 indeks sada je u minusu oko 4,9 posto u odnosu na svoj rekordni nivo dosegnut 26. januara.

U fokusu ulagača bili su prošle nedjelje podaci koji ukazuju na stabilan rast najvećih svjetskih ekonomija i kvartalni poslovni rezultati kompanija.

U dosadašnjoj sezoni objave rezultata velika većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestila je o boljim nego što se očekivalo finansijskim rezultatima u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju.

“Zbog nervoze na tržištima u posljednje dvije nedjelje, doista dobri poslovni rezultati kompanija bili su u drugom planu. Posljednjih dana u fokusu su podaci o inflaciji, koja raste, no tržište se tome oduprlo”, kaže Leo Grohowski, direktor u kompaniji BNY Mellon Wealth Management.

Zbog jačanja inflacije u SAD-u, polovinom nedjelje prinosi na američke državne obveznice dosegli su nove najviše nivoe u četiri godine, no kasnije su se spustili ispod njih.

Upravo je snažan rast tih prinosa prije dvije nedjelje izazvao bojazan od ubrzanja tempa povećanja kamatnih stopa u SAD-u, što je tada snažno pritisnulo tržišta dionica. No, sada su ulagači odlučili da zanemare naznake jačanja inflacije i više pažnje posvetiti zaradama kompanija.

A u ovoj se godini, zahvaljujući među ostalim nedavnoj poreskoj reformi, očekuje dalji rast dobiti, pa analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u 2018. porasti za 19 posto, dok su prije mjesec dana očekivali rast od 12 posto.

“Osnovna priča nije se promijenila. Dosad još nismo vidjeli da se poreska reforma prelila na zarade kompanija, no vjerujemo da će to potaknuti drugi val optimizma u vezi zarada”, kaže Ben Phillips, direktor u kompaniji EventShares.

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle nedjelje snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,8 posto, na 7.294 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,9 posto, na 12.451 bod, a pariški CAC 4,0 posto, na 5.281 bod.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks porastao 1,6 posto, na 21.720 bodova.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top