Sud u Strazburu odbacio 70 žalbi majki

Evropski sud u Strazburu je kao neosnovane odbacio 70 predstavki majki sa troje i više djece, koje su se žalile zbog umanjenja naknada. To je za TVCG saopštila zastupnica Crne Gore u Strazburu Valentina Pavlićić. Ona vjeruje da će se na isti način odlučivati i o ostalim predstavkama u tom slučaju.

Evropski sud za ljudska prava je po riječima Pavličić, odlučio o velikom broju prestavki majki sa troje i više djece koje su se žalile zbog umanjenja naknada.

– Evropski sud je u junu 2019. već u 70 predstavki odlučio. Evropski sud je takve predstavke odbacio kao neprihvatljive, proglasivši ih kao očigledno neosnovane – kaže Pavličić.

Pavličić navodi da je to konačna odluka suda, protiv koje nije predviđena žalba, i objašnjva šta znači očigledna neosnovanost.

– To si situacije kada sud iz spisa predmeta utvrdi da nema postupka protiv države – navela je Pavličić.

Punomoćnik majki kaže da je zbog zauzetosti proslijedio majkama tipski formular, koji je trebalo da popune ličnim podacima.

– Tu je nažalost došlo do grešaka, jer se radi o neukim osobama, koje su propustile da se protpišu na oba mjesta u prestavki. Sud u Strazburu insistira na svakoj sitnici – navodi advokat majki Budimir Minić.

On u narednom periodu očekuje duplo više prestavki.

– U fazi prethodnog ispitivanja sud je odbacio, koliko ja znam 10 – 15 predstavki, ostale idu državi na izjašnjenje, nakon toga znaće se kakve su šanse za oavj dio predmeta – kaže advokat Minić.

Zastupnica Crne Gore u Strazburu Valentina Pavličić objašnjava kako je Evropski sud zauzeo stav da svaka država sama mora urediti socijalnu politiku. Što se tiče prestavki majki, Pavličić kaže da će se i o ostalima odlučivati na isti način.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top