Sud u Kijevu zaplijenio ruski tanker

Sud u Kijevu je zaplijenio ruski tanker zadržan u luci Izmail 25. jula, izjavio je glavni vojni tužilac Anatolij Matios.

– Nakon razmatranja odgovarajućeg zahtjeva, sud je zaplijenio pomenuti brod i dokumenta konfiskovana tokom pretresa – napisao je Matios na svojoj Facebook stranici, prenio je TASS.

On je objasnio da su istražne radnje na tom brodu bez dozvole ruskog konzula bile legalne.

– U skladu sa važećim međunarodnim ugovorima koje su ratifikovale Rusija i Ukrajina nema potrebe za dobijanjem saglasnosti ili dozvole predstavnika diplomatske misije ili konzularnog predstavništva strane države za sprovođenje istražnih radnji na morskom ili riječnom brodu na ukrajinskoj teritoriji – rekao je.

Prema kopiji dokumenta koju je glavni vojni tužilac sačinio, o odluci o nametanju zaplijene može se protestovati Apelacionom sudu u Odesi u roku od pet dana. Odluka o zaplijeni datirana je sa 29. julom.

Služba bezbjednosti Ukrajine i Kancelarija vojnog tužioca je 25. jula zadržala tanker “Nika Spirit” sa deset članova posade u luci Izmail, u oblasti Odese.

Ukrajinska strana tvrdi da se on nekada nazivao “Nejma” i da je navodno učestvovao u blokiranju prolaska ukrajinskih ratnih brodova tokom incidenta u Kerčkom moreuzu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top