Stabilizovale se cijene nafte

Cijene nafte stabilizovale su se na međunarodnim tržištima iznad 64 američka dolara, jer zabrinutost za potražnju ublažava uticaj eskalacije napetosti zbog iranskog nuklearnog programa.Na londonskom tržištu cijena barela ostala je nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,22 dolara. I na američkom tržištu barel je ostao skoro nepromijenjen na 57,49, prenosi SEEbiz.

Iran je u ponedjeljak zaprijetio da će ponovo pokrenuti neaktivirane centrifuge i pojačati obogaćivanje uranija na 20 odsto u potezu koji dodatno ugrožava nuklearni sporazum sa zapadnim silama iz kojeg je Vašington izašao prošle godine.

Vašington je nametnuo sankcije kojima su ukinute prednosti koje je Iran trebalo da dobije u zamjenu za pristanak na ograničavanje nuklearnog programa u okviru sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. godine. Sukob je doveo Sjedinjene Američke Države (SAD) i Iran na ivicu rata, ali je američki predsjednik Donald Tramp u posljednji tren odustao od vazdušnih napada.

Tramp je i u nedjelju objavio upozorenje povezano s nuklearnim aktivnostima Irana.

– Bolje im je da budu oprezni – poručio je Tramp.

Ipak, cijene nafte i dalje su pod pritiskom dugotrajnih strahovanja za potražnju. Trgovinski rat SAD-a i Kine prigušuje šanse globalnog ekonomskog rasta i potražnje za naftom.

Poslodavci su u prošlom mjesecu u SAD-u otvorili 224 hiljade radnih mjesta, najviše u posljednjih pet mjeseci.

Odvojeno je OPEC objavio podatak da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 63,55 dolara i ostala skoro nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top