Skok Wall Streeta na početku nedjelje više od 1 odsto

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene akcija porasle više od 1 odsto, drugi trgovinski dan zaredom, što se zahvaljuje padu prinosa na američke državne obveznice i popuštanju strahova od prebrzog rasta kamata u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 399 bodova ili 1,58 %, na 25.709 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,18%, na 2.779 bodova, a Nasdaq indeks 1,15 %, na 7.421 bod.

Snažan skok tih indeksa najviše se zahvaljuje rastu cijena akcija u tehnološkom sektoru za 1,6 %, a pratili su ga industrijski i finansijski sektor s rastom od oko 1,5 %.

„Dobici tih cikličkih sektora pokazuju da se ulagači fokusiraju na snagu ekonomije, da imaju povjerenja u svjetsku ekonomiju, a ohrabruje i rast zarada kompanija. Ulagači su odahnuli i zbog toga što je prekinut rast prinosa“, kaže Keith Lerner, strateg u kompaniji SunTrust Advisory Services.

Prinosi na 10-godišnje državne obveznice pali su juče na 2,8642 %, dok su polovinom prošle nedjelje iznosili 2,957 %, najviše u posljednje četiri godine. Rast tih prinosa posljednjih nedjelja štetio je tržištima akcija jer bi mogao dovesti do povećanja troškova zaduživanja kompanija i jer bi neki ulagači mogli povući sredstva iz akcija i uložiti ih u obveznice.

Prinosi su posljednjih dana popustili jer je Fed u petak poručio da očekuje stabilan rast ekonomije i da na horizontu ne vidi veće rizike koji bi mogli ugroziti planirani tempo povećanja kamata.

Prošle godine je Fed u tri navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a ove se godine očekuje dalje povećanje kamata u tri, a možda i četiri navrata, počevši od marta.

No, nakon poruke Feda splasnule su špekulacije o četiri povećanja cijene novca u ovoj godini. A kako će se dalje kretati prinosi, najviše zavisi od kretanja inflacije. Polovinom nedjelje biće objavljeni novi podaci o kretanju inflacije u SAD-u, što će možda malo razjasniti sliku o daljem kretanju kamata.

Tu sliku moglo bi razjasniti i prvi izvještaj novog predsjednika Feda Jeromea Powella u Kongresu. Očekuje se da će ostati pri sadašnjoj politici postupnog povećanja kamata, u zavisnosti od ekonomskih pokazatelja.

Zahvaljujući popuštanju strahova od prebrzog rasta kamata, na Wall Streetu su vodeći indeksi skočili više od 1 % i u petak i u ponedjeljak.

Stoga su nadoknadili veliki deo gubitaka od početka februara, kada su cijene akcija oštro pale zbog strahova ulagača od rasta inflacije i prinosa.

Sada je S&P 500 indeks još samo 3,2 % ispod svog rekordnog dostrignut 26. januara.

I na evropskim berzama cijene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,62 %, na 7.289 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 %, na 12.527 bodova, a pariski CAC 0,51 %, na 5.344 boda.


Izvor: GdeInvestirati/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top