Sindikat taksista najavljuje proteste u septembru

Strukovni sindikat taksista Crne Gore najavio je da će protestovati početkom septembra zbog porasta sive ekonomije u ovoj sztruci, a o tačnom datumu i načinu protesta odluku će donijeti na sjednici koja je zakazana za 30. avgust u Podgorici.

Iz sindikata ističu da su od nadležnih tražili da se kontrole prevoza putnika u drumskom saobraćaju izuzme Komunalna policija i inspekcija, i da se pri Upravi za inspekcijske poslove formira nova inspekcija koja će imati ovlaštenja svih navedenih inspekcija, kako u budućnosti nebi svaka inspekcija bila drzava za sebe, i kako borba protiv sive ekonomije u ovoj oblasti, nebi ostalo mrtvo slovo na papiru i domen deklarativnih obećanja.

– Posebno poglavlje u stimulisanju sive ekonomije u ovoj oblasti, koja nazalost zauzima više od dvije trećine prevoza putnika u drumskom saobraćaju, zauzimaju sluzbenici Komunalne policije i inspekcije, koji su novcem legalnih poreskih obveznika, najplaćenija i najopremljenija Služba u svakom grada Crne Gore, a za njihove rezultate rada nisu potrebni nikakvi posebni izvještaji jer negativni efekti tog revanšističkog i selektivnog rada, a za primjenu ovlaštenja prpisanih zakonom totalnog nerada, su vidljivi na ulicama naših gradova, ne samo iz njihove nadleznosti kontrola u prevozu putnika u drumskom saobraćaju, negu i u drugim oblastima iz njihove nadležnosti – kaže se u saopštenju sindikata.

Iz sindikata navode da je tako omogućeno svakom ko posjeduje bilo kakvo putničko vozilo da se može baviti prevozom putnika, bilo da je građanin Crne Gore ili stranac.

– Preko nelegalnih aplikacija putem interneta mogu se nuditi usluge raznog prevoza putnika, vozači koji obavljaju prevoz putnika u javnom saobraćaju mogu to obavljati i bez važećih ispita čak i bez kategorije za to vozilo, auto-taksi prevoz obavlja se vozilima kojima je to zakonom zabranjeno, vozilima većim od 4+1, renta-car vozilima, pa čak i autobusima koji vrše prevoz od vrata do vrata, turističke agencije posebno u vazdušnim i pomorskim lukama stoje na taksi stajališta ili na kapijama pomenutih luka i nude usluge prilikom izlaska putnika. Takođe, nelegalni taksi prevoznici pod maskom profesije naplaćuju usluge prevoza uvećane nekoliko puta od zvaničnih, jedan broj nazovi legalnih taksi prevoznika izdaje izvode licenci i za to uzima visoke novčane nadoknade, nelegalni taksi prevoznici sa istaknutim obilježjima stoje po stanicama i stajalištima i otimaju putnike i niz drugih nepravilnosti – podsjetili su iz SSTCG.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top