Rusija uputila apel Evropi

Evropa bi se već naredne decenije mogla suočiti sa nestašicom i poskupljenjem gasa, ako brzo ne odluči da poveća uvoz iz Rusije.

“Evropa je napravila potpuno lošu procjenu kada je pretpostavila da joj neće trebati dodatni gas, i da će ga, ako joj zatreba, dopremiti izvan okvira Rusije”, izjavio je potpredsjednik Gasproma Aleksandar Medvedev i dodao da kupovinom gasa iz SAD ili Katara, Evropa ne može da zadovolji sopstvenu tražnju.

Gaspromov izvoz gasa Evropi je povećan za osam odsto prošle godine, na istorijski rekord od 194 milijarde kubnih metara, usljed povećane tražnje i nižih cijena. Zahvaljujući tome, Gasprom je stekao rekordan udio na evropskom tržištu od 35 odsto.

Taj udio bi, prema riječima Medvedeva, mogao premašiti 40 odsto, jer evropska tražnja za gasom raste, holandska i britanska proizvodnja pada, dok će pošiljke gasa iz SAD ostati skromne, skupe i uglavnom namijenjene Aziji.

“Brojni ozbiljni analitičari će izaći pred vas sa modelom koji će pokazati da će se Evropa uskoro suočiti sa velikom gasnom krizom, i što je još gore – oštrim skokom cijena”, izjavio je Medvedev.

Rojters podseća i da će Gasprom od naredne godine, preko novog gasovoda, početi da snabdijeva Kinu gasom.


 

Izvor: Tanjug

Komentariši

Top