Proizvođači duvana traže da otkupna cijena bude 2,10 eura po kilogramu

Proizvođači duvana traže da otkupna cijena kilograma za prvu klasu bude 2,10, umjesto sadašnjih 1,85 eura, kazao je za CdM predsjednik Udruženja proizvođača duvana Hamdija Ljujković.

Tvrdi da je povećanje otkupne cijene za 25 centi opravdano, jer bi na taj način dostigli iznos otkupne cijene koja važi u regionu, u Srbiji i Hravstkoj.

“Zadovoljni smo saradnjom sa Novim duvanskim kombinatom. Imao korektnu saradnju, sve što smo dogovorili su ispoštovali i na vrijeme isplatili, za razliku od iskustva sa starim Duvanskim. U Crnoj Gori se godišnje mogu proizvesti hiljade tona duvana. Proizvodnju u Crnoj Gori upropastio je stari Duvanski kombinat, koji nam je novac za otkupljeni duvan isplaćivao i sa godinu dana zakašnjenja uz ionako niske cijene”, poručio je Ljujković.

Sagovornik CdM-a kaže da je uzgajanje duvana kod njega porodčni posao.

“Godišnje proizvedemo tri tone duvana. Tako je godinama unazad. Za nas je ovaj posao jako važan”, priča Ljujković za CdM.

Međutim, istakao je da se za deceniju drstično smanjio broj uzgajivača duvana.

“Prije deset godina ih je bilo više od 500, sada ih je oko 40”, poručio je on.

Tri milijarde cigareta godišnje

“Novi duvanski kombinat u Podgorici proizvodiće tri milijarde cigareta godišnje. Nova fabrika će biti otvorena najkasnije za dva mjeseca”, saopšteno je CdM-u iz ove kompanije.

Novi Duvanski kombinat će proizvodnju početi sa dva brenda: MAC i Oscar.

“Očekivani kapacitet proizvodnje u Crnoj Gori je tri milijarde cigareta godišnje. Sada u našoj kompaniji imamo zaposlena 22 radnika, od kojih je najviše radnika preuzetih iz prethodnog Duvanskog kombinata. Po pokretanju proizvodnje, broj zaposlenih će biti svakako veći, a precizne informacije moći ćemo da saopštimo nakon što fabrika bude u pogonu”, rečeno je CdM-u u ovoj kompaniji.

Napominju da sa crnogorskim proizvođačima duvana sarađuju od njihovog dolaska u Crnu Goru.

“Podsjetićemo da smo upravo od lokalnih proizvođala otkupili duvan u 2016. i 2017. godini. Prošle godine smo od četrdesetak okalnih proizvođača otkupili sve što su proizveli i što je zadovoljavalo standarde kvaliteta, odnosno ukupno 32 tone duvana”, tvrde oni.

U Novom duvanskom saradnju sa lokalnim proizvođačima vide kao njihov doprinos lokalnoj
ekonomiji i jačanju sektora poljoprivrede.

“Zato smo u godini kada će Novi duvanski kombinat početi sa radom odlučili da proizvođače duvana motivišemo na veću proizvodnju, pa smo povećali cijenu za 15 centi za svaku klasu duvana. U procesu smo sklapanja ugovora sa proizvođačima i već sada možemo reći da će broj crnogorskih uzgajivača duvana koji uzgajaju za naše potrebe biti značajno veći u ovoj godini. Prosječna cijena otkupa iznosiće 1.71 euro po kilogramu, zavisno od vrste duvana”, kažu u kompaniji za CdM.

Naglašavaju da će sav duvan koji zadovoljava standarde kvaliteta biti otkupljen.

“Naše potrebe od domaćih proizvođača su oko 100 tona duvana za ovu godinu”, poručuju oni.

O kvalitetu će, napominju, posebno voditi računa.

“Kvalitet duvana iz otkupa kontrolisaće naši agronomi, zaposleni u Novom duvanskom kombinatu Podgorica”, tvrde u ovoj kompaniji.

Nova fabrika u narednih mjesec ili dva

Kada je riječ o fabrici, u kompaniji kažu da je zgrada završena, mašine su već dopremljene i spremne, kao i sirovine za početak proizvodnje. Ostalo je da završe određene građevinske radove manjeg obima u okviru kompleksa fabrike.

“Za završetak pomenutih građevinskih radova nam je neophodno suvo vrijeme, tako da se nadamo da će nam vremenske prilike biti naklonjene da što skorije i ove radove privedemo kraju. Paralelno, radimo na dobijanju preostalih dozvola za puštanje fabrike u rad. Kao što smo i nedavno rekli, vrijedno radimo na posljednjim koracima neophodnim za pokretanje proizvodnje i naša su očekivanja da će fabrika početi da radi u narednih mjesec ili dva”, zaključuju u Novom duvanskom.

Vlasnik Novog duvanskog kombinata je Ahmad Bkairat (vlasnik kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emitara BMJ). Već 30 godina je u duvanskoj industriji. Osim fabrike duvana u Crnoj Gori, Bkairat ima fabrike duvana u Pakistanu, Egiptu i Iraku.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top