Problemi ugostitelja: I ove godine fali radne snage

Za objektivnu ocjenu turističke sezone nije dovoljno da se mjerimo sa prošlogodišnjim rezultatima, već se moramo porediti sa drugim državama, poručuje dekan Fakulteta za biznis i turizam profesor Rade Ratković. Budvanski hoteli rezervisani su do kraja seprembra, ali i i ove godine sezonu prati problem nedostatka radne snage, ocijenili su ugostitelji.

Statistika o posjećenosti gostiju bilježi samo rast. Ipak, da bi bili mjerodavni, ne možemo se samo porediti sa sobom, kaže Ratković.

– Za objektivnu ocjenu sezone nije dovoljno da se poredimo sa sobom. Mi smo u prvih 5 mjeseci imali stepen popunjenosti kapaciteta 12,5 odsto, Hrvatska je imala 32 posto- Prosjek EU je 42 odsto, Španija je imala 51 odsto i to treba da nam budu mjerila da dobro sebe vagamo – ističe Ratković.

U posjeti prednjače gosti iz Njemačke, zatim Rusi i turisti iz regiona. Sudeći po najavama, hoteli su rezervisani do kraja seprembra.

Gostiju ne fali ove godine, što se ne bi moglo reći i za one koji bi trebalo da ih usluže. Nedostatak kvalitetne radne snage obilježilo je ovu sezonu.

Za većim platama dobar dio kadra otišao je u Hrvatsku ili Njemačku.

– To je nešto sa čime se suočavamo i što ćemo morati da riješimo. Neće biti lako zato što se ne možemo mjeriti sa visinom zarada koje tamo zarade, zato što su opterećenja za privrednike isuviše visoka – kaže portparolka Montenegro stars hotel grupe Maja Vukićević.

Tako da jedan dio budvanskog restorana ne radi jer nedostaje konobara.

– Oni što su mi tražili posao stvarno ne zadovoljavaju kriterijume. Bolje držati zatvoreno nego se brukati – ističe ugostitelj Krsto Niklanović.

Ugostitelji se žale i na komplikovane procedure za zapošljavanje radnika.

– Zašto u hrvatskoj možete da zaposlite radnika sa jednim papirom, a ovdje treba nostrifikacija diplome. Dođe da pere tanjire a treba diplomu, i je li kažnjavana ili nije kažnjavana – kaže Niklanović.

Kako zadržati i platiti dobrog radnika na našem primorju, čini se, biće domaći zadatak za državu i ugostitelje za narednu sezonu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top