Premijer Marković otvorio novu fabriku silumina u KAP-u

Premijer Duško Marković pustio je juče zajedno sa vlasnikom Uniprom KAP-a Veselinom Pejovićem u rad novu fabriku silumina poručivši da je svaki novi proizvod u Crnoj Gori korak ka novom radnom mjestu, a svako novo radno mjesto snaga i kvalitet više na putu ka evropskom kvalitetu života naših građana.

– Kada smo krajem marta obilazili cijeli kompleks, vidjeli smo da se ovdje praktično razvija jedan novi moderni industrijski centar naše zemlje. Na žalost, i tada i danas na ovom mjestu morali smo kontstatovati da je uzdizanje novog KAP-a pratila, rekao bih, histerična želja da ovaj projekat ne uspije. Ali nova fabrika iz čijeg kruga će izlaziti proizvod koji može ići direktno u hale automobilskih ili avionskih giganata, prkosi skepticima i oponentima savremenog razvoja. Svaki novi proizvod u Crnoj Gori je korak ka novom radnom mjestu, a svako novo radno mjesto snaga i kvalitet više na putu ka evropskom kvalitetu života naših građana – istakao je on.

Premijer je poručio da je ova investicija i sve što je do sada urađeno uključujući i nove razvojne programe, vrijedno poštovanja i neupitne institucionalne podrške.

– Ali za mene je jednako važan i vrijedan poštovanja otpor gospodina Pejovića i njegovog tima destrukciji, propagandi i klevetama iz najprizemnijih razloga, kako bi se osujetilo uzdizanje KAP-a domaćom pameti, energijom i odlučnošću. Zato Vladinom opredjeljenju i planovima da brzo razvijamo našu ekonomiju treba više ovakvih primjera – naglasio je Marković.

Projekat nove fabrike za proizvodnju aluminijskih legura u formi malih ingota vrijedan je više od 10 miliona eura i podrazumijeva otvaranje više desetina novih radnih mjesta.

Premijer je poručio da treba da nas ohrabri činjenica da smo poslije decenijskih zaostajanja, promijenili smjer kretanja u našoj industriji i ponovo počeli da hvatamo korak sa industrijskom proizvodnjom po mjeri potreba crnogorske ekonomije.

– Savremeni put od prirodnog resursa do finalizovanog proizvoda je dug i nije racionalno gajiti ambicije da može biti zaokružen u nacionalnim okvirima. To ne mogu ni mnogo moćnije ekonomije od naše. Ali dužnost svih nas je da, makar u pojedinim oblastima, poput aliminijumske industrije, što veći dio tog puta pređemo sopstvenim snagama. Svjesni smo da se ne može izići uzdignute glave iz tržišne utakmice ukoliko temeljno ne mijenjamo i pristup, a ne samo zastarjele tehnologije. Od danas, sa novom fabrikom u okviru Uniprom KAP-a, možemo i korak dalje – zaključio je Marković.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top