Poruke sa konferencije “Sinergija – Ključ uspjeha regiona”

Premijer Duško Marković poručio je da se ne smije dozvoliti da se u porukama o procesu proširenja, koje dolaze s pojedinih evropskih adresa, ne smije tražiti odgovor za novu stagnaciju u razvoju.

On je na konferenciji “Sinergija – Ključ uspjeha regiona”, koju je organizovala Privredna komora Crne Gore (PKCG), rekao da je veoma važno da se ne izgubi fokus sa osnovnog zadatka, a to je dosezanje evropskog kvaliteta života svakog građanina.

“Stope raste naših ekonomija moraju ostati na visokom nivou, čak se i uvećavati, ako želimo njegovo ostvarenje u dogledno vrijeme. Razumljivo je razočaranje porukama koje stižu sa pojedinih evropskih adresa, ali ne smijemo dozvoliti da se u tim porukama traži odgovor za novu stagnaciju”, poručio je Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore je rekao da je napredak naših ekonomija u tijesnoj vezi sa procesom EU integracija, ali da ne mora nužno imati istu dinamiku.

“Brži ekonomski razvoj može pomoći ubrzanu integraciju. Crna Gora nema dilemu, i posvećeni smo napretku u usvajanju dobro osmišljenih evropskih politikka i spremno ćemo dočekati trenutak prijema u EU kad obje strane budu spremne za to”, tvrdi Marković.

On je podsjetio da crnogorska ekonomija punu deceniju bilježi stabilnu stopu rasta.

“A rast posljednje tri godine potvrđuje napredak koji ostvarujemo. Dobar trend stranih investicija potvrda je kvaliteta poslovnog ambijenta i sigurnosti ulaganja”, kaže premijer.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore (PKCG) Vlastimir Golubović rekao je da stopa rasta crnogorskog BDP-a u prethodnoj godini od 5,1 odsto, zasnovan na investicijama, poziciorara našu zemlju u sam vrh evropskih zemalja kad je rijč o ovom ekonomskom pokazatelju.

“Kad je riječ o investicijama po glavi stanovnika i dalje smo lideri u regionu”, rekao je Golubović. 

On je rekao da su odlazak stanovništva u zemlje Zapadne Evrope i nedostatak radne snage glavni izazov ekonomija zemalja ovog područja.

“Privrednici ističu jasno opredjeljenje za jačanje poslovnih veza sa kolegama u regionu, svjesni potrebe fokusiranja na budućnost, gdje je kvalitet života jasan prioritet”, rekao je Golubović.

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top