Plaćanje telefonom: Mobilne naknade niže od šalterskih i do 50 odsto

U Crnoj Gori iz godine u godinu raste broj građana koji koriste mobilno bankarstvo, odnosno preko aplikacije na pametnom telefonu ili računara plaćaju račune, prebacuju novac… Ali i dalje znatno zaostaje za razvijenijim zemljama.

Podaci banaka pokazuju da ova vrsta bankarstva štedi vrijeme, a i novac, jer su naknade za transakcije obavljene preko mobilnih aplikacija niže od onih preko šaltera i do 50 odsto, zavisno od banke. Prema podacima Centralne banke Crne Gore koje je Pobjeda ranije objavila, bilo je 43.626 korisnika mobilnih plaćanja koja su komotnija, brža i jeftinija od klasičnih.

U Erste banci kažu da je 11,46 odsto naloga građana “mobilno”, a da su provizije na te transakcije jeftinije do 50 odsto.

– Na svom pametnom telefonu klijent može obaviti gotovo sve što i na blagajni, samo bez čekanja u redovima, bez odlaska u banku i uz provizije niže do 50 odsto. Jednostavno i brzo mogu se obavljati transakcije u domaćem i ino platnom prometu, plaćati redovne mjesečne obaveze jednostavno na osnovu ranijih šablona ili ugovoriti trajni nalozi, imati uvid u plaćanja i stanje na računima, kreditnim karticama, kreditima i depozitima, naručiti izvod, ugovoriti SMS notifikacija… – pojasnio je za Pobjedu Bojan Burić, direktor Sektora direktnih kanala u Erste banci.

Mbanking aplikacija Erste banke, dodaje on, sadrži opciju “Slikaj i plati” (za kompanije koje ispostavljaju mjesečne račune na kojima se nalaze bar kod ili QR kod), a koja omogućava plaćanje računa fotografisanjem barkoda, QR koda ili dijela računa i uz samo par dodira ekrana.

– Tu je i eUplatnica, automatski kreiran nalog za plaćanje koji je povezan sa ugovornim trajnim nalogom, a za koji klijent sam bira kada će ga potvrditi i platiti obavezu. Erste mBanking sadrži i brojne druge opcije, ekrani aplikacije se mogu personalizovati ubacivanjem omiljenih fotografija – ističe Burić.

Erste banka, koja je aplikaciju mobilnog bankarstva ponudila krajem 2017, ima više od sedam hiljada korisnika elektronskog bankarstva.

I u Hipotekarnoj banci tvrde da raste broj korisnika ovog bankarstva i da su naknade niže od klasičnih.

– Najveći broj naknada, za transakcije koje se obavljaju putem mobilnog bankarstva, je u prosjeku za 20 odsto povoljniji od istih realizovanih na šalteru banke. Takođe, svi interni nalozi za prenos izvršeni putem mobilnog bankarstva su besplatni – saopštili su Pobjedi iz Hipotekarne banke.

Zaključno sa 30. junom tekuće godine 43 odsto klijentske baze Hipotekarne banke koristi uslugu mobilnog bankarstva.

– U posljednjih 12 mjeseci putem mobilnog bankarstva realizovano je preko 120.000 transakcija (mjesečno više od 10.000 transakcija). Klijenti dominantno koriste aplikaciju za plaćanje režijskih troškova i interne prenose sredstava sa računa na račun – objašnjavaju u Hipotekarnoj banci.

I u CKB isziču da su “mobilne” transakcije jeftinije, ali ne navode procenat.

– Provizije za transakcije putem CKB GO mobilnog i internet bankarstva su povoljnije u odnosu na klasične, a prva dva mjeseca servis je besplatan. Klijenti su vrlo zadovoljni servisom koji pruža više komfora i sa funkcionalnog i sa finansijskog aspekta – navode u CKB.

U CKB-u je, kako kažu, preko 16.500 aktivnih korisnika CKB GO servisa, mobilnog i internet bankarstva, uz konstantan rast broja korisnika i transakcija na mjesečnom i godišnjem nivou.

– Od februara prošle godine, kada je servis lansiran, pa do danas, taj trend je u konstantnom porastu, a rast se u istom intenzitetu očekuje i u narednim mjesecima. Preko 60 odsto aktivnih korisnika CKB GO servisa napravi 10 ili više transakcija mjesečno. Pored standardnih plaćanja mjesečnih računa i komunalija, klijenti često putem aplikacije kreiraju štednju, podešavaju limite na karticama, ali koriste i jedinstvenu mogućnost prenosa novca putem QR koda. Zanimljiv je i rast korišćenja modula za pomoć u upravljanju ličnim finansijama, postavljanje želja i ciljeva, kategorizacije transakcija, a sve uz pomoć CKB GO aplikacije – pojašnjavaju u CKB.

Sosijete ženeral banka ima nekoliko hiljada korisnika ove vrste bankarstva.

– Broj korisnika elektronskog bankarstva značajno raste. Ovu vrstu usluge moguće je dobiti potpuno besplatno u okviru nekih paketa proizvoda. FUN Club paket za mlade je jedan od njih i on je u potpunosti besplatan za ljude od 13 do 27 godina starosti koji nijesu u radnom odnosu. Paket FUN Club za mlade sadrži transakcioni račun, Mastercard FunClub karticu, uslugu SMS izvještavanja o promjenama na računu, SOGeMOBILE mobilno bankarstvo, kao i UNIQA osiguranje od zloupotrebe kartice i to sve besplatno – objasnili su ranije iz Sosijete ženeral banke.

Ovu vrstu bankarstva uskoro bi trebalo da pruža i Prva banka Crne Gore. Iz ove banke je saopšteno da je u toku razvoj aplikacije za mobilno bankarstvo i da će do kraja godine imati u ponudi ovaj servis.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top