Pariz kontroliše cijene iznajmljivanja stanova

Pariške gradske vlasti u ponedjeljak su ponovo uvele kontrolu cijene najma stambenih nekretnina kako bi zaustavile snažan rast troškova života u francuskoj prijestonici.

Cijene nekretnina skočile su u Parizu, odražavajući zamah i u drugim velikim evropskim gradovima zbog istorijski niskih kamatnih stopa, dinamičnog ekonomskog rasta i uticaja web stranice Airbnb za iznajmljivanje nekretnina za odmor, pojasnili su stručnjaci.

Nakon što je prethodni pokušaj ograničenja najamnina u Parizu između 2015. i 2017. godine odbačen na sudu iz tehničkih razloga, pariški gradonačelnik osmislio je novi mehanizam za pomoć porodicama srednje klase.

Referentna najamnina biće određena za svako područje Pariza zasebno, a stanovi se neće moći iznajmiti po cijeni koja bi bila viša za 20 posto od referentne, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Pariza zadužen za stanovanje Jan Brosat.

Procjenjuje se da su cijene najma u Parizu u posljednjih 15 godina porasle više od 50 posto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top