Par “Nike” patika prodat za rekordnih 437.500 američkih dolara

Rijedak par kopačkih patika “Nike” koji je dizajnirao jedan od osnivača ovog brenda sportske opreme, prodat je na aukciji za rekordnih 437.500 američkih dolara.

Očekivalo se da će kopačke, proizvedene 1972. godine, biti prodate za 160.000 dolara, ali je kanadski kolekcionar Majls Nadal za njih ponudio gotovo trostruko više novca.

Kanađanin je prethodno ponudio 850.000 dolara za ostalih 99 pari patika različitih proizvođača koje su bile predstavljene na aukciji u Njujorku.

Kopačke “Nike Waffle Moon” dizajnirao je Bil Boverman, uspješni američki atletski trener koji je zajedno s Filom Najtom osnovao “Nike”.

Svega 12 para kopačkih paatika je ručno izrađeno i neke od njih su nosili atletičari u okviru priprema za Olimpijske igre 1972. godine. Par koji je izložen na aukciji nije niko nosio.

Najviša cijena ikada plaćena za patike je 190.000 dolara i to za patike “Convers” koje je u finalu Olimpijskih igara 1984. godine nosio čuveni košarkaš Majkl Džordan. Aukcija je održana 2017. godine u Kaliforniji.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top