Od 178 rangiranih zemalja po ekonomskim slobodama, Crna Gora zauzela 68. mjesto

Crna Gora je u ovoj godini zauzela 68. mjesto od 178 rangiranih zemalja po ekonomskim slobodama, pokazuju rezultati novog Indeksa ekonomske slobode kojeg objavljuje američka Heritidž fondacija. To je u odnosu na prošlu godinu napredak za 15 mjesta.

Od zemalja regiona iza nas su Srbija, koja je zauzela 80. mjesto, BiH 91. i Hrvatska, koja je uprkos napretku od tri mjesta u odnosu na prošlu godinu, na 92. mjestu. Ispred nas su Makedonija koja je zauzela 33. mjesto, Kosovo 56, Slovenija 64. i Albanija 65.

Od evropskih zemalja najlošije je rangirana Grčka, koja je ove godine na 115. mjestu u svijetu. Prijatno iznenađenje je Estonija na sedmoj poziciji u svijetu, a na drugom u EU, Litvanija je na 19, Češka na 24, a Letonija na 28. mjestu. Rumunja je izbila na 37. mjesto, Poljska je na 45, Bugarska na 47, Mađarska na 55, Slovačka na 59.

Prvo mjesto u svijetu po ekonomskim slobodama i u ovoj godini drži Hong Kong, a slijede Singapur i Novi Zeland. Najbolje pozicionirana evropska zemlja je Švajcarska na 4. mjestu, a među članicama EU Irska na 6. mjestu u svijetu.


 

Izvor: Pobjeda

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top