Nova lica EU: Lejen predsjednica EK, Lagard na čelu Evropske centralne banke

Politički predstavnici članica Evropske unije konačno su postigli sporazum o novoj garnituri funkcionera koji će upravljati Unijom u narednih pet godina.

Sve je dogovoreno, tvrdi luksemburški premijer Ksavijer Betel.

Ursula von der Lejen će preuzeti Evropsku komisiju, Šarl Mišel će biti predsjednik Evropskog savjeta, a Đosep Borel će biti visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednosnu politiku.

Njemačka je jedina država koja ne podržava Ursulu von der Lejen za predsjednicu Evropske komisije što je, kako ocjenjuje SEEbiz, paradoksalno, obzirom da je von der Lejen njemačka ministarka odbrane. Njenom imenovanju protive se socijalisti.

Takođe, dogovoreno je da Kristin Lagard preuzme Evropsku centralnu banku.

Lagard je danas saopštila da joj je čast što je nominovana za direktorku ECB-a i obavijestila MMF da privremeno odstupa sa pozicije šefice te međunarodne institucije u tranzicionom periodu.

– Uz konsultacije s Etičkim odborom Izvršnog odbora MMF-a, odlučila sam da privremeno odustati od odgovornosti izvršnog direktora MMF-a tijekom perioda imenovanja – objavila je Lagard na svom Twitter nalogu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top