Netanjahu ulazi u istoriju po godinama na funkciji premijera

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu će krajem ove sedmice nadmašiti prvog izraelskog premijera, oca nacije Davida Ben-Guriona, i postati predsjednik Vlade Izraela koji je najduže na toj funkciji.

Ben-Gurion je predvodio Izrael 4.875 dana, oko 13,5 i po godina od 14. maja 1948. do 26. januara 1954. i ponovo od novembra 1955. do kraja juna 1963, podsjećaju izraelski mediji.

Netanjahu je bio premijer od juna 1996. do jula 1999, a od kraja marta 2009. godine je bez prekida na tom položaju.

U petak će se on izjednačiti sa Ben–Gurionom, a u subotu će ga premašiti i ući u istoriju po godinama na funkciji premijera Izraela.

Izraelski mediji navode da je on treći po godinama na funkciji među liderima zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i bezbjednost (OECD), poslije Redžepa Tajipa Erdogana u Turskoj i Angele Merkel u Njemačkoj.

Ako se računaju raniji lideri tih zemalja od kraja Drugog svjetskog rata, onda je Netanjahu 16. po broju godina na vlasti.

Među aktuelnim liderima je na 35. mjestu. On sada predvodi prelaznu vladu do drugih izbora ove godine zakazanih za 17. septembar. Netanjahuu nije pošlo za rukom da formira vladajuću koaliciju poslije izbora 9. aprila.

Sada je suočen sa optužbama za prevaru i zloupotrebu povjerenja u tri slučaja korupcije, uključujući mito u jednom od njih. Saslušanje je zakazano za početak oktobra.

Međutim, zakon ne zahtjeva da se premijer povuče dok ne bude osuđen i sve njegove žalbe ne budu odbijene što znači da bi uprkos tome mogao ostati na vlasti još nekoliko godina.

Netanjahu će ove sedmice učvrstiti svoje mjesto kao najdominantnija snaga u politici Izraela u svojoj generaciji i pokazati još jednom koliko je sposoban za političko preživljavanje, ocjenjuje AP.

Oni koji ga podržavaju ističu da čuva bezbjednost i prosperitet, kao i jevrejski karakter Izraela.

Njegovi protivnici tvrde da je pokopao nade za mir sa Palestincima, podijelio društvo napadima na arapsku manjinu i protivnike ljevičare i zatrovao politiku korupcijom.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top