Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu

Svjetsko tržište akcija je u petak počelo da slabi nakon što su objavljeni dobri podaci sa tržišta rada u SAD. Veća zaposlenost od očekivane prouzrokovala je očekivanja oko rasta inflacije koji bi bio veći od očekivanog, dok su prinosi na državne obveznice porasli. Indeks Dow Jones je pretrpio najveći gubitak, tj imao je najveći dnevni pad cijene u istoriji.

U utorak, Rezervna Banka Australije je zadržala kamatnu stopu na postojećem rekordno niskom nivou od 1,5%. U pratećoj izjavi zvaničnici ove institucije su izrazili očekivanja da dalje smanjenje nezaposlenosti i kretanje inflacije ka targetiranom nivou se očekuje postepeno.

Finansijsko tržište ove sedmice će se fokusirati na odluku o visini kamatne stope Banke Engleske, i dodatnim detaljima oko dinamike očekivanja kamatne stope. Očekujue sa da ova institucija zadrži kamatnu stopu na očekivanom nivou od 0,50%.

Euro je oslabio u odnosu na američki dolar prošle sedmice, ponajviše zbog zatvaranja prethodnih kupovnih pozicija koje su investitori ranije otvorili dok je dolar ostao podržan rastom prinosa državnih obveznica.

Cijena bitkoina je snažno oslabila prošle sedmice. Najave strikne zakonske regulative u Južnoj Koreji i Indiji dodatno su oslabile tržište kriptovaluta. Takođe, više banaka je zabranilo svojim klijentima kupovinu kriptovaluta preko kreditnih kartica.

Cijena zlata je blago oslabila prošle sedmice nakon što je američki dolar ojačao nakon dobrih rezultata za tržišta rada.

Cijena sirove nafte je mirovala tokom prošle sedmice. Proizvodnja sirove nafte u SAD je povećana za 20% u odnosu na 2016. godinu, a pojačana aktivnost oko novootvorenih nafnith bušotina, dodatno ukazuje da proizvodnja u SAD dodatno raste. Izvještaj Baker Hughes je u prošli petak pokazao rast naftnih bušotina za 6 tako da ukupni broj sada iznosi 765.


 

Izvor: Kapital.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top