Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu

Sentiment na američkom dolaru je bio izrazito negativan prošle sedmice, ponajviše zbog komentara sekretara za finansije SAD, Stivena Mnuhina, koji je na samitu u Davosu izjavio da slab dolar pogoduje SAD jer pospješuje trgovinsku poziciju SAD. Američki predsjednik Donald Tramp je pokušao da ublaži komentar Stivena Mnuhina, ali je dolar nastavio da slabi. Ove sedmice, investitori će ispratiti odluku o visini kamatne stope Fed-a u srijedu, za koju se očekuje da ostane neizmijenjena, kao i redovan izviještaj o nezaposlenosti van poljoprivrede u petak.

Tokom svog govora u Davosu, prvi čovjek Banke Japana, Haruhiko Kuroda, izjavio je da se Japan približava ciljanoj stopi inflacije od 2%, što je ojačalo jen u odnosu na američki dolar. Optimizam da će se konačni sporazum o razlazu UK i EU postići u narednim mjesecima, ojačao je britansku valutu. Valutni par GBP/USD prešao je u jednom trenutku nivo od 1.43. Euro je takođe ojačao nakon posljednjeg sastanka Evropske centralne banke i konsolidovao svoje dobitke u utorak, nakon što je u ponedjeljak, predsjednik centralne banke Holandije Klas Knot izjavio da ECB treba da okonča program kupovine dužničkih hartija od vrijednosti u septembru mjesecu.

Cijena bitkoina je nastavila da slabi jer je hakerski napad kriptoberze u Tokiju, u kojem je oduzeto preko pola milijardi dolara kriptovalute NEM, unijelo negativan sentiment, Sve više je najava o zaoštravanju regulatornog okvira na globalnom nivou.

Cena zlata je porasla prethodne sedmice ali i oslabila u ponedeljak, nošena pozitivnim sentimentom i dobrim očekivanjima budućeg ekonomskog rasta i mogućem povećanju kamatne stope u SAD. Prinosi na desetogodišnje američke državne obveznice dostigli su (najviši) nivo od 2,7%, prvi put od aprila 2014. godine.

Cena sirove nafte je porasla prošle sedmice, ali je zabelžen pad cene ovog energenta u ponedeljak, čime se sirova nafta udaljila od najviše vrednosti od 2014. godine. Porast proizvodnje sirove nafte u SAD podrio je napore organizacije OPEC i Rusije da smanjenjem proizvodnje, utiču na cenu sirove nafte. Broj novootvorenih naftnih bušotina je porastao za 12 i trenutno iznosi 759, što je najviši sedmični porast broja naftnih bušotina od marta 2017. godine.


 

Izvor: Kapital.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top