Na Žabljaku dnevno i do 1.500 turista

Na Žabljaku ovih dana na dnevnom nivou boravi oko 1.000 do 1.500 turista, pretežno u hotelima, čija je popunjenost u junu bila veća od 70 odsto.

Iz Turističke organizacije (TO) Žabljak su agenciji Mina-business kazali da su, osim u hotelima, gosti smješteni i u jedinicama privatnog smještaja i kampovima.

– U junu smo zabilježili rast broja prijavljenih turista u odnosu na isti period prošle godine. U privatnom smještaju, čiji vlasnici obavezu prijave boravka završavaju posredstvom lokalne turističke organizacije, boravilo je više od 2,3 hiljade gostiju koji su ostvarili preko 6,5 hiljada noćenja – rekli su iz TO.

To je, kako su kazali, pokazatelj rada, truda i odlične saradnje TO, Ministarstva održivog razvoja i turizma, lokalnog Sekretarijata za finansije i Poreske uprave koji duže vremena podižu svijest lokalnog stanovništva o bitnosti registracije privatnog smještaja, prijave boravka turista i urednog izmirivanja obaveza plaćanja boravišne takse i poreza.

– Vremenske prilike u junu nijesu išle na ruku turističkim poslenicima na Žabljaku, ali se nadamo da će jul i avgust donijeti prave ljetnje temperature, kako bi dolazeći turisti mogli nesmetano da uživaju u svim čarima Nacionalnog parka Durmitor i svim oblicima aktivnog turizma koje nudimo – dodali su iz TO.

U ovom periodu, kako su saopštili, Žabljak posjećuju aktivni mladi ljudi koji vrijeme provode osvajajući vrhove Durmitora i obilazeći kanjone, rijeke i jezera.

– Nacionalna struktura gostiju je promijenjena u odnosu na prošlogodišnju kada su na Žabljaku najviše boravili gosti iz Izraela. Ove godine, u predsezoni ali i sada, dominiraju gosti iz Rusije, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i zemalja Beneluksa – rekli su iz TO.

Evidentan je i solidan broj gostiju iz regiona, čiji se povećan broj dolazaka očekuje u nastavku sezone.

– Špic sezone, koji na Žabljaku traje od sredine jula do druge polovine avgusta, obiluje brojnim manifestacijama u organizaciji TO i lokalne samouprave. To je period kada se na Žabljaku očekuje najveći broj turista – rekli su iz TO.

Oni su dodali da dosadašnja bukiranja hotelskog, ali i jedinica privatnog smještaja djeluju ohrabrujuće, pa se u TO nadaju još jednoj odličnoj ljetnjoj sezoni i ostvarivanju zacrtanih planova.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top