Mostarski Aluminij u ponoć ugasio proizvodnju

Mostarska kompanija Aluminij, tačno u ponoć skinuta je sa elektroenergetske mreže, čime je definitivno obustavljena proizvodnja u ovom nekadašnjem hercegovačkom gigantu.

Odlukom, koju je nešto prije ponoći potpisao direktor kompanije Dražen Pandža, nalaže se početak procedure gašenja proizvodnje u Aluminiju.

– Zadužuju se direktori i rukovodioci da odmah rasporede radnike u skladu sa potrebama procedure gašenja, da bi se pokušalo sprečiti nastajanje neotklonjive štete po zdravlje ljudi i imovinu Društva – navedeno je u odluci.

Prekid u napajanju električnom energijom znači kraj za mostarski Aluminij, upozorili su radnici koji su gašenje struje dočekali ispred preduzeća, prenijeli su sarajevski mediji.

Obustavljanje napajanja električnom energijom znači propast pogona “Elektrolize”, koji više neće moći da se pokrene zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje.

Aluminij je jedan od najvećih potrošača struje u BiH.

Kada radi u punom pogonu koristi čak četvrtinu električne energije u Federaciji BiH.

Ukupni dug ove kompanije iznosi oko 400 miliona konvertibilnih maraka (više od 200 miliona eura), od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Aluminij zapošljava 900 radnika, a za ovu kompaniju direktno je vezan i veliki broj firmi koje sarađuju sa njima, među kojima je i Luka Ploče.

Hrvatska vlada je suvlasnik 12 odsto Aluminija, a najveći dioničar je federalna Vlada sa udjelom od 44 odsto, dok su mali dioničari i radnici takođe suvlasnici 44 odsto akcija.

Posljednju godinu, radnici su na razne načine izražavali svoju zabrinutost, a uprava je odgovornost uglavnom prebacivala na najvećeg pojedinačnog vlasnika, Vladu Federacije BiH, koja nije poštovala sporazum iz 2013. godine koji je obuhvatao i kupovinu struje po povoljnijim cijenama.

Posljednjih sedmica pojavile su se opcije potencijalnih kupaca iz Švajcarske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, međutim, ispostavilo se da nije bilo ništa od toga.

Radnici Aluminija juče su blokirali magistralni put kod Mostara, ali ih je rastjerala policija.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top