Kuba: Internet postaje dostupan svima

Oni koji su do sada putovali na Kubu kako bi uživali u tropskoj klimi, prekrasnoj kolonijalnoj arhitekturi i oldtajmer automobilima vjerovatno su se susreli s jednim nezgodnim problemom – sporim i skoro pa nedostupnim internetom.

No, izgleda da će se to uskoro promijeniti. Naime, ovoga ponedjeljka na snagu je stupio novi niz propisa kojima se želi svima na otoku omogućiti bolji pristup internetu, piše The New York Times, prenosi hrvatski Index.

Mada će kubanska vlada i dalje kontrolisati komercijalni pristup internetu, Wi-Fi i mrežni internet trebalo bi uskoro da postanu dostupni domaćinstvima i kompanijama.

Inače, Kuba je uvela internet u 1990-ima, no pristup je godinama bio ograničen i strogo kontrolisan, dijelom zbog zabrinutosti vlade da bi slobodan protok informacija mogao imati potencijalno subverzivni učinak.

– Kubanska vlada sve vrijeme je svjesna toga da je pristup internetu potreban ako se želi modernizovati ekonomija, no istovremeno je bila zabrinuta da bi to moglo dovesti do subverzije u društvu – rekao je politikolog Viljem Leogrande sa Američkog univerziteta u Vašingtonu.

Premda novi propisi dopuštaju građanima povezivanje s internetom korišćenjem vlastitih rutera i druge opreme, i dalje ne dozvoljavaju privatnim mrežnim operaterima da osiguravaju tu uslugu, čime se i dalje osigurava monopol državne komunikacione firme Etecsa.

Kako god da bilo, takav korak će vjerovatno ojačati turistički sektor Kube jer će sada razne firme, poput restorana, kafića i privatnih iznajmljivača, moći svojim gostima ponuditi Wi-Fi; gotovo obaveznu uslugu u većem dijelu svijeta, ali i dalje izuzetno rijetku na Kubi.

Ne bi bilo pošteno reći da Kuba svojim državljanima do sada uopšte nije omogućila pristup internetu. U 2015. godini vlasti su postavile 35 bežičnih hot spotova, odnosno područja koja su imala internet povezanost. Iako je cijena te usluge po satu iznosila oko 10 odsto prosječne mjesečne plate, hot spotovi su postali vrlo popularni na Kubi.

Do kraja 2018. osigurano je 800 takvih Wi-Fi mjesta širom zemlje.

Međutim, zakonit pristup internetu u domaćinstvima i kompanijama do sada je bio jako rijedak. Na cijeloj Kubi je do nedavno samo 67.000 domova imalo internet, a u kompanijama je to bilo ograničeno na određene vladine zaposlene i profesije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top