Ko je Kirijakos Micotakis novi premijer Grčke

Konzervativna Nova demokratija Kirijakosa Micotakisa ostvarila je očekivanu pobjedu na prijevremenim izborima u Grčkoj i prekinula četvorogodišnju pauzu vladavine neke od tri velike političke porodice u toj zemlji.

Novom premijeru je politika u venama. On je harvardski obrazovan sin Konstantinosa Micotakisa koji je bio grčki premijer od 1990. do 1993. godine, njegova sestra Dora bila je gradonačelnica Atine u vrijeme održavanja ljetnje olimpijade 2004. godine, a njen sin će preuzeti finkciju gradonačelnika u septembru.

Zajedno sa socijalistima Papandeuima i konzervativnim kramanlisima, porodica Micotakis je decenijama dominirala Grčkom politikom.

Kada je konzervativnu Novu demokratiju lijeva Siriza zbacila sa vlasti 2015. godine smatralo se da je došlo do revolucije. Stara garda je bila zbrisana, okrivljena zato što je uvela zemlju u dugovanja, a zatim kaznila narod strogim mjerama štednje.

Micotakis je bio dio te posljednje konzervativne vlade u kojoj je služio kao ministar administrativnih reformi. Njegov zadatak je bio smjenjivanje hiljada državnih službenika da bi ispunio stroge uslove za međunarodnu pomoć.

Kirijakos Micotakis, koji se dugo borio protiv imidža privilegovanog sina političara, postao je lider Nove demokratije 2016. godine.

Kako se suprotstavio Ciprasu

Čim je stupio na čelo stranke, Micotakis je krenuo u ofanzivu protiv populističke, radikalno lijeve vlade Aleksisa Ciprasa.

– Cipras je predao sve, a nije dobio ništa zauzvrat – požalio se na odluku vlade da prihvati treću pomoć od Evropske unije i MMF-a.

Prošle godine, kada je Grčka prestala da se oslanja na hitne kredite za spašavanje, Micotakis je rekao da je ekonomski napredak suviše spor. Iskoristio je bijes naroda zbog sporazuma o promjeni naziva između Ciprasa i Sjeverne Makedonije, optužujući premijera da polarizuje Grke. Međutim, kasnije je priznao da je malo toga mogao da uradi da to promijeni.

Krajem maja, njegova stranka je pobijedila na evropskim izborima, osvojivši 33 odsto glasova, dok je Siriza pala ispod 24 odsto.

Šta će raditi kao premijer

Micitakis je prije izbora obećao da će smanjiti poreze za spašavanje, deblokirati privatizaciju i obnoviti teško pogođenu srednju klasu. On je svoju kampanju fokusirao na birače iz radničke klase i obećao da će zemlju učiniti povoljnijom za poslovanje i modernizovati zastarjelu birokratiju u Grčkoj.

Iako je odnio ubjedljivu pobjedu, njegove ruke će i dalje biti do neke mjere vezane, uz nastavak međunarodne kontrole nakon prošlogodišnjeg završetka procesa spašavanja. Međutim, on vjeruje da postoji prostor za smanjenje poreza.

– Čini mi se da se svi slažu da moramo da smanjimo poreze, čak i naši kreditori. Dajte mi 12 mjeseci da ubedim naše kreditore da zapravo mislimo na posao, da Grčka može da se promijeni – rekao je.

Micotakis je najavio da više neće biti otkaza državnih službenika, kao ni smanjenja penzija i beneficija.

Ismijevan od strane svojih rivala kao “prestolonasljednik” grčke politike, Micotakis žuri da je vrati u desni centar.

On je, nakon objavljivanja preliminarnih rezultata, istakao da upravljanje zemljom preuzima svjestan svoje odgovornosti prema narodu, kao i da na “presudu naroda” Grka gleda sa kromnošću i poštovanjem.

– Društvo je poslalo jasnu poruku u korist rasta, stvaranja radnih mjesta i bezbjednosti – naveo je Micotakis, dodajući da će se transparentnost i meritokratija vratiti u Grčku i da će se ta zemlja glasnije čuti u Evropi.

Iako je osporavao tvrdnje Ciprasove vlade da je previše vezan za desničarsko krilo svoje stranke, njegovi kritičari smatraju da on pobjedu duguje desnoj frakciji Nove demokratije.

Micotakisa često optužuju da je samo prihvatljivo “centrističko zaštitino lice” svoje partije, dok je u pozadini okružen kontraverznim populistima.

Desni ogranak stranke je nastao kao odgovor na situaciju u kojoj se Nova demokratija našla poslije Sirizinog dolaska na vlast. Finansijska kriza iz 2008. godine je dovela do jake polarizacije javnog diskursa, što je omogućilo da ekstremno nacionalitička retorika zauzme centralno mjesto.

Uprkos centrističkom vođi Micotakisu, desno krilo je spremno da igra važnu ulogu u upravljanju zemljom, a mnogi kritičari su zabrinuti da bi to Grču odvelo na put ka još većoj nestabilnosti.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top