Junčaj: Zahvaljujući investitorima Podgorica je nova zvijezda na evropskoj mapi

Podgorica je nedavno dobila specifičan vodič namijenjen onima koji bi investirali u glavni grad nove članice NATO-a i zemlje najbliže pridruživanju članicama Evropske unije. Nova uprava Glavnog grada ima namjeru da ulagače zainteresuje izuzetno jednostavnom procedurom.

Kako bi privukli što veće interesovanje, menadžer Glavnog grada Podgorice, Marjan Junčaj kaže za Vikend novine da su napravili brošuru o investicionim potencijalima u štampanoj i onlajn formi, a cijelu proceduru za odobravanje projekata sveli na samo četiri koraka.

On potcrtava da svaki kapital traži stabilno i brzo rješenje za ostvarivanje planova, zbog čega je nova uprava Glavnog grada pojednostavila procedure sa ciljem da privlačenja investitora.

– Zato u administrativnom smislu omogućavamo da investitori na jednom mjestu brzo dobiju svu potrebnu podršku. Jer, potrebno je sprovesti niz osmišljenih zajedničkih aktivnosti da bi se u vrlo oštroj globalnoj konkurenciji potencijalnim investitorima nametnuli kao atraktivna i dobra biznis prilika – zaključuje sagovornik Vikend novina.

Kako ističe, Glavni grad Podgorica je grad dinamičnog razvoja sa izuzetnim geografskim položajem, dobro razvijenim saobraćajnicama i predstavlja skoro idealan ambijent za investiranje.

– Razloge za takvu tvrdnju nalazimo u ukupno stvorenom stabilnom ambijentu, koji je rezultat spoljnopolitičkih napora Vlade kroz ispunjavanja obaveza u sistemu kolektivne bezbjednosti, te procesa pristupanja Evropskoj uniji. Iskreno vjerujemo da naše članstvo u NATO paktu donosi poželjnu stabilnost stranim investitorima, a pozicija Crne Gore kao lidera u procesu pristupanja EU, našu zemlju a samim tim i teritoriju Podgorice koja je crnogorski centar politike, biznisa i kulture čini dodatno atraktivnom destinacijom – dodao je on.

On navodi da su prvi put kroz jedinstveni dokument predstavili sve investicione potencijale na razumljiv i atraktivan način.

– On je namijenjen stranim i domaćim investitorima za dva bitna oblika ulaganja. U pitanju su grinfild (greenfield) aktivnosti koje su najpoželjniji vid ulaganja u nove kapacitete, jer donose eksplozivni rast privrede i nova radna mjesta, i braunfild (brownfield) aktivnosti koje podrazumijevaju revitalizaciju napuštenih ili nedovoljno iskorišćenih građevinskih površina i objekata u izuzetno širokom spektru od energetike do turizma. Sajt koji prati brošuru dostupan je na adresi www.investinpodgorica. com, a u skoroj budućnosti biće aktivna i aplikacija koja će naše ideje učiniti još pristupačnijim i bližim potencijalnim investitorima. Ova prezentacija je primarno namijenjena stranim investitorima, ali i domaći imaju svoje mjesto. U pitanju je prva verzija kroz koj u smo uspjeli da identifikujemo trenutno najatraktivnije i najspremnije projekte za investiranje, koji nude povoljnu poslovnu priliku potencijalnom investitoru. Takođe, planiramo da napravimo set manjih verzija prezentacije po industrijskim sektorima, koji će dalje biti distribuirani onlajn biznis kanalima, kao i putem društvenih mreža – pojasnio je Junčaj.

Otvaranje novih radnih mjesta jedan je od ključnih razloga aktiviranja biznis zona Nove odluke o osnivanju biznis zona biće u skladu sa globalnim trendovima, kako bi se na taj način privukli svi zainteresovani investitori, dok će neke biti na bazi postojećih inicijativa.

– S obzirom na to da se grad konstantno širi, u fokusu je i upotpunjavanje nedostajućih sadržaja za bolji kvalitet života koji pruža Podgorica. Biznis zone nude atraktivne povlastice da kroz dugoročni zakup zemljišta projekat bude i finansijski izvodljiv za investitora – dodao je on.

Podsjetio je da je u Podgorici postavljeno šest pametnih klupa nove generacije, koje kroz instalirane solarne panele akumuliraju sunčevu energiju.

– Kreirane su mobilna aplikacija i internet platforma “Klik Podgorica”, gdje su objedinjene informacije značajne za građane Podgorice i turiste. Napravljena je i studija “Smart City Podgorica -Razvoj energetski efikasne infrastrukture i servisa”, kao i pametni parkinzi sa senzorima koji putem interaktivnih dis-pleja i mobilne aplikacije obavještavaju korisnike o slobodnim mjestima za parkiranje. Imamo jasnu viziju i precizne planove da implementacijom strategija i studija izvodljivosti “prevedemo” idejna rješenja u praktična ostvarenja. I sigurni smo da će građani i svi gosti Podgorice biti pozitivno iznenađeni stepenom promjena koji će im život i boravak ovdje učiniti lagodnijim – naveo je Junčaj.

Na pitanje na čemu bi trebalo u najvećoj mjeri da se zasniva razvoj Podgorice u narednih pet i deset godina, Junčaj odgovara da kao nova uprava, svakim danom pospješuju i servise i regulativu, koja će stvoriti pretpostavke da se re-alizuju projekti koji nedostaju Glavnom gradu.

– Ujedno i generišu nova radna mjesta čime bi se dostigao poželjan nivo zaposlenosti stanovnika Podgorice. Vjerujemo da će novootvorena radna mjesta tražiti i specifična znanja i vještine koje naši građani imaju, a za uzvrat ponuditi adekvatan novčani stimulans. Izgradnjom auto-puta Podgorica postaje jedna od glavnih raskrsnica regiona, kako za proizvode, tako i za ljude od znanja. Dovoljno je stvoriti jedan proizvod ili aplikaciju sa logom “Made in Montenegro” i – otvaraju se nove mogućnosti. Podgoricu u budućnosti vidimo kao najdinamičniji centar u regionu i mjesto u kome se primjenjuju nove tehnologije, na kome se realizuju nove investicione ideje bazirane na promišljanju akademske zajednice, kreativaca, biznismena, uprave, stanovnika Glavnog grada. I iskreno vjerujemo da će Podgorica biti nova zvijezda na evropskoj mapi, da se u evropskim vijestima neće spominjati isključivo kao grad sa najvećom temperaturom u ljetnjem periodu – zaključio je on.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top