Intenzivnija saradnje sa Mađarskom u oblasti vodoprivrede

Mađarska je zainteresovana za transfer znanja i intenziviranje poslovne saradnje sa crnogorskim kompanijama u oblasti vodoprivrede, rečeno je tokom razgovora ambasadora te zemlje Kristijana Poše sa predsjednikom Privredne komore Crne Gore Vlastimirom Golubovićem.

Sagovornici su konstatovali da saradnju Komore i Ambasade karakteriše kontinuirano visok nivo, te se saglasili da u tom smjeru treba i nastaviti, saopšteno je iz PKCG.

Golubović je istakao da je Mađarska značajan spoljnotrgovinski partner Crne Gore, te da je u 2017. godini bila na trećem mjestu liste zemalja u koje najviše izvozimo.

Osvrnuo se i na priliv direktnih investicija iz Mađarske u posljednjih deset godina, koje su uglavnom bile usmjerene u sektore turizma i finansija, bankarstva, te telekomunikacija.

Ocijenio je da mađarski turisti u sve većem broju dolaze u Crnu Goru, a tome značajno doprinosi činjenica da je niskobudžetna kompanija Wizz Air uspostavila direktne letove na relaciji Podgorica-Budimpešta, čiji je broj u novembru dodatno povećan.

“Nedovoljno dobra željeznička veze između dvije zemlje je razlog što se mađarske kompanije opredjeljuju za druge luke na Jadranu prije nego za barsku. Unapređenje ovog vida saobraćaja značajno bi povećalo upošljenost ove naše luke”, rekao je predsjednik Komore.

Ambasador Poša je naglasio da je Crna Gora  zemlja u kojoj su najviše mađarske investicije po stanovniku.

 

 


 

Izvor: Cdm

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top