Indija će do kraja godine ući u top pet svjetskih ekonomija

Indija će do kraja ove godine preteći Veliku Britaniju i postati jedna od pet najvećih svjetskih ekonomija, prema najnovijim predviđanjima konsultantske kompanije IHS Markit.

Nakon toga će joj trebati još samo šest godina da od Japana preuzme titulu treće najveće ekonomije na svijetu, pokazuju rezultati nove studije globalne konsultantske kompanije

Očekuje se da će bruto domaći proizvod Indije dostići 5.900 milijardi dolara do 2025. godine, što ide u prilog nedavno najavljenom ambicioznom planu indijskog premijera Narendre Modija da indijska ekonomija dostigne vrednost od 5.000 milijardi dolara u narednih pet godina, prenosi Russia Today.

– Ukupan indijski BDP će, kako se predviđa, porasti sa 3.100 milijardi dolara u 2019. godini na 5.900 milijardi dolara do 2025. godine, dok će veličina indijskog potrošačkog tržišta porasti sa ovogodišnjih 1.900 milijardi dolara na 3.600 milijardi dolara do 2025. godine – navodi se u izvještaju.

Dodaje se i da bi Indija trebalo da postane jedan od glavnih pokretača rasta u azijsko-pacifičkom regionu i da će u velikoj mjeri doprinijeti rastu globalnog BDP-a.

Međutim, da bi se našla među zemljama sa višim srednjim dohotkom, Indija mora da se lati rješavanja nekoliko izazova, kao što su reforme pravosudnog sistema i tržišta rada, ali i razvoj transportne i energetske infrastrukture, ocjenjuje se u izvještaju.

– Uprkos značajnim dostignućima u izgradnji nove infrastrukture tokom prvog mandata premijera Modija, brzi razvoj infrastrukture u ključnim sektorima kao što su transportna i energetska infrastruktura ostaju važni prioriteti, kao i smanjenje regulatornog opterećenja – navodi se u analizi IHS Markita.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top