Guverner Žugić: Bankarski sektor stabilan

Bankarski sektor je stabilan, a nivo javnog duga ostaje izazov, kazao je guverner CBCG Radoje Žugić, predstavljajući izvještaj o radu Centralne banke Crne Gore u 2018. na sjednici Odbora za ekonomiju. Komentarišući kupovinu akcija Sosijete ženeral banke od CKB, Žugić je rekao da ta transakcija neće proizvesti monopolski položaj na tržištu.

Guverner je istakao da je CBCG radila na jačanju finansijske stabilnosti., pišu Dnevne novine.

– Nivo javnog duga ostaje izazov a istrajnost u mjerama konsolidacije treba da dovede do preokreta u 2020. godini. Dobra okolnost je da se tekuća javna potrošnja finansira iz tekućih izvornih prihoda – naglasio je Žugić.

Komentarišući pitanje o trećoj banci koja se pominje kao “ranjiva”, guverner CBCG j e kazao da j e ta banka iskoračila na solventnost iznad 12 odsto uz smanjenje države u depozitima.

– Sve što je ranjivo dnevno pratimo tako da neće nam se desiti aktivnost koju smo imali u prethodnom periodu – dodao je on.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top