Goldman Saks: Investitori u kriptovalute da se spreme na gubitke

Masovna prodaja na tržištu kriptovaluta, koja je proteklih mjeseci izgubila skoro 500 milijardi dolara vrijednosti, mogla bi da se pogorša, tvrde iz Goldman saksa.

Malo je vjerovatno da će preživjeti većina valuta u sadašnjem obliku, a investitori bi trebalo da se pripreme za to, odnosno da izgube svu svoju imovinu, rekao je šef Goldmanovog odjeljenja za investiciono istraživanje Stiv Strongin.

“Brine me visoka korelacija različitih kriptovaluta“, rekao je on i dodao:

“Suprotno od onog što bi se očekivalo na racionalnom tržištu, izgleda da nove valute ne smanjuju vrijednost starih, sve se čini kao da se kreću kao jedna klasa“.

Prema njegovim rečima, teško da će biti dobitnika od kriptovaluta, ali je određeni nivo konsolidacije moguć. Kada se to dogodi, tokeni će izgubiti popularnost i spašće na nulu, ostavljajući investitore bez ičega, kaže Strongin.

“Ovo je zapravo važna razlika između kripto i drugih valuta: ako vlada na primjer odluči da ukine valutu, obično će stvoriti neku zamjenu“.

On takođe kaže da današnjim virtuelnim valutama nedostaje dugoročna snaga zbog usporavanja transakcija, bezbjednosnih izazova i visokih troškova održavanja.

Ipak, dodao je da Goldman ostaje optimista u pogledu toga kako blokčejn može da učini preduzeća efikasnijim, naročito bankarska.


 

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top