Francuski ministar poljoprivrede Trampu: Vaša prijetnja francuskom vinu glupa

Francuski ministar poljoprivrede Didije Gijom je danas ocijenio kao “apsurdnu” i “glupu” pretnju američkog predsjednika Donalda Trumpa da će oporezivati francusko vino u znak odmazde za francuski porez na “veliku četvorku” digitalnih divova Sjedinjenih Država.

– Naravno da se plašim poreza, ali apsurdno je. Apsurdno je – politički i ekonomski – reći : “Pošto ti oporezuješ Gafu, ja ću oporezovati tvoje vino, to je potpuno glupo – rekao je ministar na BFM TV/RMC.

– Mi oporezujemo Gafu samo zato što oni zarađuju ogromne milione ili milijarde eura ili dolara tako što ljudi rade kod kuće, te nema razloga da ne plate – dodao je Gijom.

– Ovo je treći put da američki predsjednik prijeti porezom, treći put za godinu dana, videćemo da li će to sada da uradi – rekao je on.

– Američko vino nije bolje od francuskog vina – rekao je ministar, ocijenivši “neprihvatljivim” izjavu američkog predsjednika o “Makronovoj gluposti” i o kvalitetu jednih i drugih vina.

Donald Trump je u petak na Tviteru kritikovao “glupost” francuskog predsjednika Emanuela Makrona, preteći da će oporezovati francusko vino u znak odmazde za francuski porez na firme iz tehnološke grupe velikih, nazvan “porez Gafa”, jer će to u prvom redu uticati na američke IT divove.

– Uskoro ćemo objaviti značajnu recipročnu mjeru poslije te Makronove gluposti. Uvijek sam govorio da je američko vino bolje od francuskog – proglasio je američki predsjednik.

Francuska je preko svog ministra ekonomije Bruna le Mera izrazila želju da se na sastanku šefova država ili vlada G7, u Bijaricu krajem avgusta, postigne sporazum s Vašingtonom o oporezivanju IT firmi.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top