Fiskalizacija će povećati državne prihode do 17 miliona eura

Predlog zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, koji bi trebalo da počne sa primjenom od naredne godine, mogao bi doprinijeti rastu državnih prihoda između 13 i 17 miliona eura na godišnjem nivou, saopšteno je tokom rasprave u Skupštini.

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da su u Vladi optimistični rokom za početak primjene zakona.

– Rok 1. januar naredne godine je vrlo optimističan. Sigurno nećemo krenuti u ovoj posao, a da ne budemo za njega spremni. Potrebne su obuke službenika, a veliki napor je trenutno i na softveraše Poreske uprave, ali mislim da smo na dobrom putu – naveo je Radunović, pišu Dnevne novine.

On je dodao da će se obaviti i probni period da bi se znalo kako čitav sistem funkcioniše. Ministar je naveo i da će sistem fiskalizacije državu i poreske obveznike koštati od četiri do 4,5 miliona eura.

– Ukupna reforma Poreske uprave po kreditnoj liniji košta 14 miliona. Ovo će biti najveći serveri koji su do sada nabavljani u Crnoj Gori. To moraju biti serveri ogromnih kapaciteta, koji mogu da obrade milion transakcija u jednom danu i moraju biti brzi i imati veliku propusnu moć – objasnio je Radunović.

Radunović je, odgovarajući na pitanje poslanika, kazao da će velike privrednike, koji već imaju modernizovanu opremu, sistem koštati oko 150, dok je za male procijenjeno da će trošak iznositi od 300 do 350 eura. On je kazao i da će tender, koji Vlada priprema sa Svjetskom bankom, biti realizovan vrlo brzo i da mora podrazumijevati opremu najvećeg kvaliteta.

Raspravi o predloženom aktu, o kojem će se parlamenet izjasniti naknadno, prisustvovali su poslanici vladajuće koalicije i dijela opozicionih partija.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top