Euro izgubio više od 80 odsto vrijednosti

Euro je izgubio više od 80 odsto vrijednosti, izmjerene u zlatu, od uvođenja 1999, izjavio je u intervjuu njemačkom FAZ-u rukovodilac jedne njemačke banke.

To je posljedica mjera centralnih banaka koje sprovode izuzetno labavu monetarnu politiku, pa novac vrijedi manje, a euro je najviše izložen.

Četvrtog januara 1999. za jedan euro moglo se dobiti 128 miligrama zlata, a danas samo 23 miligrama, piše portal Indikator.ba. Sličan je odnos i prema dolaru, dok je švajcarski franak izgubio dvije trećine vrijednosti.

Zanimljivo je i poređenje s nekim proizvodima. Godine 1906. na Oktoberfestu je krigla piva koštala 0,38 maraka ili 0,14 grama zlata, a na ovogodišnjem pivskom festivalu u Minhenu trebalo je izdvojiti 11,5 eura za pivo, odnosno 0,26 grama zlata, što je gotovo dvostruko više nego prije 113 godina.

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top