Džonson novi premijer Velike Britanije

Boris Džonson izabran je za lidera konzervativne partije i novog premijera Velike Britanije.

Džonson će naslijediti Terezu Mej na poziciji čelnika Konzervativne partije, a s obzirom na to da je ta stranka osvojila najveći broj glasova na prošlim paralmentarnim izborima, zakonski slijedi da novi predśednik partije postaje novi premijer.

Džonson je bio jedan od najagresivnijih zagovornika izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, a kao bišvi novinar često je satirično kritikovao Uniju. Iako je do danas bio član parlamenta, najpoznatiji je po svojoj ulozi načelnika Londona od 2008. do 2016. godine.

Kritičari tvrde kako su njegove ideje o načinu izlaska Britanije iz EU nerealne, da iznosi nemoguće uslove i da će on kao premijer samo otežati “porođajne muke” nove i nezavisne Velike Britanije.

Ono što je politički zanimljivo jeste činjenica da je najveći Džonsonov ljubitelj američki predśednik Donald Tramp, dok je Džonson kritikovao Trampovu odluku o zabrani ulaska državljana muslimanskih država u SAD.

Upravo zbog Trampove podrške, a i sličnosti u frizurama, Džonsona često nazivaju “engleski Tramp”.

Ipak, sličnosti, kažu mnogi, idu i dalje od toga.

Kako se tvrdi, on je političar koji ne bježi od kontroverznih tema, kontroverznih odluka i izjava, a koje na jedan ili drugi način uznemiravaju javnost – upravo kao i Donald Tramp.

Obojica su imali škakljive izjave o manjinama, posebno o muslimanima i crncima.

Što se tiče Bregzita, Džonson ga je glasno podržavao, a kada su građani na referendumu izabrali upravo izlazak iz EU, stao je na stranu ljućeg pregovaranja s Briselom odbacujući ideju o plaćanju “računa” za izlazak u iznosu od 39 milijardi funti.

S druge strane, Džonson je pobornik razvoja zelenog privrednog sektora, promovišući zaštitu okoline, vožnju bicikala i slično.

Obećao je da će dovršiti izlazak Velike Britanije iz EU, a onda će, kažu analitičari, Džonson smjer Londona okrenuti prema zapadu, ka Sjedinjenim Američkim Državama.

Ta zemlja će Velikoj Britaniji, kažu kritičari, biti poluga moći jednom kada London raskrsti sa Briselom.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top