Crnoj Gori još 600.000 eura od EU za digitalnu transformaciju

Evropska unija je Crnoj Gori dodijelila dodatnih 600.000 eura za pripremu dokumentacije za projekat kojim će biti ojačana infrastruktura u oblasti digitalnog sektora, odnosno povećana dostupnost broadband mreža nove generacije, kao osnovnog preduslova za digitalnu transformaciju, a sve u cilju ostvarivanja pristupa digitalnim robama i uslugama, iskorištavanja potencijala digitalne ekonomije, te jačanja kokurentnosti privrede i društva.

Kako je saopšteno je iz Ministarstva ekonomije, EU je ta sredstva dodijelila našoj zemlji na dvadesetom sastanku Upravnog odbora Zapadnobalkanskog investicionog okvira, koji je održan u Berlinu, u organizaciji Evropske komisije i Federalnog ministarstva finansija Njemačke.

– Projektom “Razvoj infrastrukture za širokopojasni pristup internetu”, koji je kandidovan od strane Ministarstva ekonomije, radiće se na obezbijeđivanju izgradnje adekvatne infrastrukture za brz i siguran internet do svih domaćinstava, privrednih subjekata, obrazovnih institucija i zdravstvenih ustanova u cilju podrške digitalnoj transformaciji društva i ekonomije – navodi se u saopštenju.

U skladu sa našim razvojnim i programskim opredjeljenjima, fokus je dat na projekat podrške daljem razvoju broadband infrastrukture i mreža nove generacije na cjelokupnoj naseljenoj teritoriji Crne Gore.

– Ovaj cilj je prepoznat i Srednjoročnim planom rada Vlade i Programom ekonomskih reformi, a usklađen je i sa preporukama Evropske komisije. Cilj projekta je da se, na osnovu kompletiranog procesa mapiranja infrastrukture, izvrši analiza trenutnog stanja i ispita potencijal tržišta da eliminiše postojeći infrastrkturni jaz – navode u Ministarstvu.

Na osnovu analize pripremiće se i donijeti nacionalni program i plan razvoja širokopojasnog pristupa u narednom periodu.

– Ovim planom definisaće se i modele finansiranja daljeg razvoja infrastrukture, koji bi se u jednom dijelu zasnivali i na korišćenju sredstava kroz instrument pretpristupne pomoći WBIF-a. Svrha projekta je razvoj elektronskih komunikacija sa posebnim naglaskom na razvoj mreže novih generacija (NGN mreže) i omogućavanje “high speed broadband connectivity” za cjelokupno stanovništvo na nacionalnom nivou, u skladu sa Strategijom razvoja informacionog društva 2020 – naveli su Ministarstvu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top