Cijene nafte porasle više od 3 posto drugu nedjelju zaredom

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle nedjelje porasle više od 3 posto, drugu nedjelju zaredom, što je posljedica poremećaja proizvodnje u Libiji i naznaka smanjenja zaliha u svijetu.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle nedjelje porasla 3,6 posto, na 67,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,1 posto, na 63,60 dolara.

Rast cijena prošle je nedjelje podstaklo nekoliko vijesti, među ostalim, o zatvaranju naftnog polja El Feel u Libiji, na kojem se proizvodi 70.000 barela dnevno. Ta zemlja, inače, proizvodi milion barela dnevno, ali uz velike oscilacije zbog nemira.

Potporu cijenama pružila je i izjava saudijskog ministra energetike Khalida al-Faliha da očekuje dalji pad globalnih zaliha, čime je poručio da sporazum vodećih proizvođača o ograničenju opskrbe radi spuštanja globalnih zaliha donosi željene rezultate.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i neki drugi proizvođači, uključujući Rusiju, smanjili su proizvodnju od januara 2017. godine za 1,8 miliona barela dnevno ili gotovo 2 posto globalne proizvodnje kako bi se uravnotežile prevelika ponuda i nedovoljno snažna potražnja.
Tako je, među ostalim, prošle nedjelje objavljeno da su zalihe u SAD-u pale za 1,6 miliona barela.

Nema sumnje da se tržište nafte vraća u ravnotežu. Mnoge agencije zabilježile su pad zaliha, pa i u SAD-u, i mislim da će se taj trend nastaviti i u cijeloj 2018. godini, kazao je saudijski ministar.

Međutim, nastojanja OPEC-a remeti rast proizvodnje i izvoza SAD-a. Na kraju 2017. proizvodnja u SAD-u dosegla je najviše nivoe od 1970.-ih godina, a procjenjuje se da će do kraja ove godine dosegnuti rekordnih 11 miliona barela dnevno.

Zajedno s proizvodnjom, raste i izvoz SAD-a, pa je prošle nedjelje dosegaoo 2 milijuna barela dnevno, nadomak rekordnom nivou.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top