Cijene nafte pale više od 3,5 posto nakon dvije sedmice rasta

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice su skliznule više od 3,5 posto, što je njihov najveći sedmični pad od avgusta, a posljedica je usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i brze obnove proizvodnje u Saudijskoj Arabiji, javlja agencija Hina.

Na londonskom tržištu je cijena barela prošle sedmice skliznula 3,7 posto, na 61,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,6 posto, na 55,90 dolara.

Smanjena strahovanja ulagača

Najveći sedmični pad cijena od avgusta posljedica je neočekivano brze obnove proizvodnje u Saudijskoj Arabiji nakon napada dronovima na dva postrojenja 14. septembra.

Nakon napada je proizvodnja srezana za više od 5 miliona barela dnevno ili pet posto ukupne proizvodnje u svijetu, no krajem prošle sedmice izvori upoznati s poslovanjem kompanije Saudi Aramco izjavili su da su kapaciteti obnovljeni na 11,3 miliona barela dnevno.

To jer smanjilo strahovanja ulagača od pada ponude na tržištima.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top