CBCG uvodi instant plaćanje

Da li ste se našli u situaciji da vam plata bude uplaćena u petak, ali da zbog platnog sistema morate da sačekate tek ponedjeljak da bi podigli svoj novac? Ova situacija će uskoro postati prošlost jer je Savjet Centralne banke odlučio da je neophodno uvesti instant plaćanje koje podrazumijeva da vaš novac “legne” na račun istog trenutka kad bude uplaćen. Instant plaćanje je raspoloživo 24 časa dnevno, čak i vikendima i praznicima.

U Centralnoj banci smatraju da je ovaj sistem plaćanja našoj državi i više nego potreban.

– Savjet je zaključio da je uvođenje instant plaćanja neophodno, radi obezbijeđivanja preduslova za primjenu savremenih tehnoloških inovacija u oblasti platnog prometa, a u cilju povećanja konkurencije, otvaranja tržišta za nove učesnike, smanjenja troškova plaćanja i smanjenja korišćenja gotovine i plaćanja koja se vrše putem platnih kartica. S tim u vezi, Savjet je ocijenio opravdanim da se, uporedo sa izradom radne verzije Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platnom prometu, kojim će se implementirati PSD2 (EU direktiva o platnim uslugama), pristupi sagledavanju svih tehničko-tehnoloških zahtjeva za obezbjeđivanje sigurnog i efikasnog poslovanja novih pružalaca platnih usluga i njihovog obaveznog povezivanja sa bankama, u skladu sa zahtjevima iz pomenute direktive – kazali su u Centralnoj banci.

Kada su u pitanju plate, poslodavci u Crnoj Gori moći će ubuduće svojim zaposlenima da isplaćuju zarade i neradnim danima, čak i noću, a građani će istog trenutka na svojim računima imati uplaćeni novac, prenosi portal Standard.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top