British Airways kažnjen sa 183 miliona funti zbog krađe podataka putnika

Britanski organ zadužen za zaštitu ličnih podataka (ICO) odredio je kaznu od 183 miliona funti avio-kompaniji British Airways poslije krađe podataka putnika.

Aleks Kruz, generalni direktor britanske avio-kompanije, kazao je da su iznenađeni i razočarani odlukom ICO-a.

– British Airways je brzo reagovao na krivično djelo krađe ličnih podataka svojih klijenata – dodao je Kruz.

Vilijam Valš, generalni direktor IAG, matične kompanije British Airways-a, kazao je da će razgovarati sa predstavnicima ICO-a o eventualnoj žalbi na odluku o finansijskom kažnjavanju.

British Airways, krajem septembra prošle godine, saopštio je da je bio meta hakerskog napada, poslije kompjuterskog kvara. Kompanija je tada prijavila krađu finansijskih podataka oko 380 hiljada klijenata.

Potom je mjesec kasnije navela da se krađa odnosi na podatke 244 hiljade kliijenata, a ne 380 hiljada. Ukradeni su podaci sa ličnim imenima, kućnom i elektronskom adresom klijenata kao i podaci bankarskih kartica, sa brojem računa, datumom isticanja kartice i zaštićenog koda od tri broja.

Kompanija je kasnije saopštila da su ranije ukradeni podaci još oko 185 hiljada klijenata.

Kazna British Airwaysu od tačno 183,39 miliona funti ili 204 miliona eura predstavlja 1,5 odsto godišnjeg poslovanja kompanije 2017. godine. Kompanija je ranije navela da će novčano nadoknaditi oštećene klijente.

British Airways ponovio je danas da nije dobio nijednu informaciju o krađi novca klijenata čiji su podaci ukradeni.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top