Brexit neće uticati na odnose Londona i Pekinga

Tokom posjete britanske premijerke Pekingu biće potpisani sporazumi i dogovori vrijedni 10,2 milijardi eura.

Li Keqiang je poručio Theresi May da je pred njima ‘svijetla budućnost’ bilateralnih odnosaEPA

Kineski premijer Li Keqiang je poručio britanskoj premijerki Theresi May, koja boravi u posjeti Kini, da je pred njima “svijetla budućnost” bilateralnih odnosa, na koje ni na koji način neće uticati britanska odluka da napusti Evropsku uniju.

Trgovina je glavna tema prve posjete britanske premijerke Pekingu, gdje su ona i Li razgovarali o otvaranju kineskog tržišta za britanske finansijske usluge i poljoprivredne proizvode te o zajedničkom djelovanju na sigurnosnim pitanjima poput Sjeverne Koreje.

“Puno toga može se napraviti na području trgovine”, rekla je May Liju tokom sastanka.

Jačanje ‘zlatnog doba’

“Dobar je trenutak da razmislimo o jačanju ‘zlatnoga doba’ između Pekinga i Londona”, kazala je britanska premijerka May u razgovoru s kineskim kolegom.

“Odlučni smo u namjeri da još više produbimo međusobne trgovinske odnose”, dodala je May.

May je dodala da se Kina složila otvoriti tržište britanskim finansijskim uslugama, što je sektor ključan za britansku ekonomiju.

Li je obećao da će Kina dalje otvarati tržište za britanske proizvode, posebno “poljoprivredne proizvode visokog kvaliteta”.

May je u Kinu povela najveću britansku delegaciju do sada, a čine je predstavnici pedesetak britanskih kompanija i organizacija.

Tokom posjete bit će potpisani sporazumi i dogovori vrijedni 10,2 milijardi eura, rekla je premijerka na konferenciji za novinare.

Sastanak sa Xi Jinpingom

Boravak u Kini May je počela posjetom u srijedu velikom industrijskom gradu Wuhanu.

U četvrtak će se u Pekingu sastati s predsjednikom Xi Jinpingom, a boravak u Kini završit će u petak posjetom Šangaju.

Osim trgovinskih i diplomatskih tema, poput pitanja Sjeverne Koreje, May je pod pritiskom sugrađana da pokrene pitanja ljudskih prava u Kini i urušavanja demokratskog okruženja u Hong Kongu.


 

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top