Azijske berze: Blagi rast indeksa, čekaju se rezultati tehnoloških divova

Na azijskim berzama su indeksi blago porasli, kao i dan prije na Wall Streetu, a trguje se oprezno jer je američki Fed poručio da očekuje jačanje inflacije, a to vodi daljem povećanju kamatnih stopa.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je blagih 0,1 %, tek se minimalno oporavivši od jučerašnjeg oštrog pada od 1,4 %.

Nikkei 225 ojačao je 1,3 %, podigavši se s juče dostignutog najnižeg nivoa u četiri nedjelje.

Kinesko tržište je bilo poprište oprezne trgovine nakon što je objavljen podatak o industrijskoj aktivnosti u januaru koji sugeriše slabiju potražnju. Najvažniji kineski indeksi stoga su bili u minusu, a najgore je prošao Shanghai Composite Index s padom većim od 1 %.

Danas je vrlo bitan dan za investitore jer će poslepodne rezultate objaviti tehnološki divovi Apple, Amazon i Alphabet.

Podršku tržištu pružio je i podatak najveće američke agencije za zapošljavanje ADP da je u januaru broj zaposlenih u privatnom sektoru povećan za 234.000, znatno više od procjena analitičara od 185.000.

To pokazuje da američka ekonomija stabilno raste, no taj podatak nagovještava da bi i dalje trebala rasti potrošnja, što bi moglo podstaći jačanje inflacije.

A na to su upozorili i čelnici američke centralne banke nakon dvodnevne sjednice. Fed je, kao što se očekivalo, ključne kamate ostavio nepromijenjene, no poručio je da u ovoj godini očekuje rast inflacije, a to znači, objašnjavaju analitičari, da će nastaviti postupno povećavati kamate.

Fed je prošle godine povećao ključne kamatne stope u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ove godine dodatno povećati kamate u dva do tri navrata, počevši od marta.


Izvor: GdeInvestirati/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top