Azijska tržišta: Indeksi pali, nema apetita za rizikom

Na azijskim su tržištima indeksi pali, kao i dan prije na Wall Streetu, jer je zbog špekulacija o ubrzanju tempa povećanja kamata u SAD-u splasnula sklonost ulagača prema riziku, dok je dolar ojačao.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je 0,8 posto, a većina je regionalnih tržišta zaključila u minusu.

Nikkei 225 oslabio je 1,1 posto, a gubitnik dana bio je proizvođač kancelarijske opreme Ricoh koji je potonuo više od 5 posto.

Kineska tržišta bila su u nešto boljem raspoloženju. Tržište je danas otvoreno nakon dugih novogodišnjih praznika, a šangajski bluechip indeks CSI300 porastao je 2 posto.

Na sjednici krajem januara čelnici američke centralne banke ostavili su kamatne stope nepromijenjene, no juče objavljeni zapisnik s te sjednice pokazao je da su sve uvjereniji da će trebati povećati cijenu novca jer jačanje ekonomije potiče rast inflacije.

Odmah nakon objave tog zapisnika cijene su dionica porasle, no kasnije su izgubile sve te dobitke i zaronile u negativno područje. Nakon objave zapisnika Feda prinosi na američke 10-godišnje državne obveznice porasli su na 2,95 posto, novu najviši nivo u četiri godine.

A viši prinosi štete tržištima dionica jer bi mogli dovesti do povećanja troškova zaduživanja kompanija i jer bi neki ulagači mogli povući sredstva iz dionica i uložiti ih u obveznice.

Na valutnim tržištima, dolarov indeks porastao je 0,3 posto prema korpi valuta. Euro je oslabio na 1,2274 dolara.


 

Izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top